UA / RU
Підтримати ZN.ua

Загальна мобілізація: чи можуть призвати чоловіка, що доглядає за хворим родичем

Деякі категорії громадян не підлягають мобілізації.  

Через повномасштабне вторгнення Росії в Україні оголошено воєнний стан і загальну мобілізацію.  В цей час повістки отримують чоловіки призовного віку, які можуть вступити до лав ЗСУ. За законом, деякі категорії громадян не підлягають мобілізацію.

Читайте також: Загальна мобілізація: чи має право на відстрочку усиновитель малолітньої дитини

Юрист Дмитро Дончак пояснив, що військовозобов’язані, які доглядають за хворими родичами, не можуть бути мобілізовані.

У відповідності до Закону України "Про соціальні послуги", фізичні особи можуть надавати соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі без проходження навчання та дотримання державних стандартів соціальних послуг отримувачам соціальних послуг з числа членів своєї сім’ї, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права і обов’язки та є:

Як оформити догляд за хворим родичем

Для цього треба подати заяву про встановлення догляду і про отримання компенсації в орган опіки та піклування.

У відповідності до Постанови КМУ № 859 від 23.09.2020 року "Про затвердження порядку подання та оформлення документів, призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі", для призначення компенсації фізична особа, яка надає соціальні послуги, подає до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення сільської, селищної, міської ради такі документи:

За результатом розгляду документів приймається рішення про призначення заявника постійним доглядачем за родичем, та дозвіл на отримання щомісячної компенсації від держави.

При цьому в задоволенні заяви можуть відмовити, якщо з хворою людиною проживають інші особи які, можуть здійснювати постійний догляд (повнолітні працездатні родичі або співмешканці).

Нагадаємо, чи може військовозобов’язаний отримати відстрочку через пошкодження зв’язок.