UA / RU
Підтримати ZN.ua

Загальна мобілізація: чи можна забронювати працівників благодійного фонду

Деякі підприємства можуть бронювати своїх працівників.

В Україні триває загальна мобілізація, яка була оголошена через повномасштабне вторгнення РФ. В цей час деякі чоловіки мають право на відстрочку від призову. В тому числі ті, які отримали бронювання від підприємства. Юристка Галина Токмач пояснила, чи можна забронювати працівників благодійного фонду.

Читайте також: Загальна мобілізація: які існують правила вручення повісток

Вона зазначила, що відповідно до статті 25 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» бронюванню підлягають військовозобов’язані, які працюють:

Аналогічні положення наведені у пункті 1 Порядку бронювання військовозобов'язаних за списком військовозобов'язаних під час дії воєнного стану, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 2023 року № 76.

Тобто, якщо БФ здійснює надання послуг, необхідних для забезпечення потреб Збройних Сил України/інших військових формувань, то забронювати працівників можливе.

Вона також підкреслила, що бронюванню підлягають лише працівники  (тобто, особи оформлені по трудовому договору), засновники БФ – ні.

Нагадаємо, чи можуть мобілізувати чоловіків, які здійснюють догляд за людьми з інвалідністю.  Деякі категорії тих, хто звільняється від призову, можуть переглянути.