UA / RU
Підтримати ZN.ua

Із російського полону в Україну повернули правозахисника Максима Буткевича

Повідомляється про обмін полоненими у форматі “95 на 95”.

Правозахисника, журналіста та військового Максима Буткевича звільнили з російського полону. Про це у п'ятницю, 18 жовтня, повідомив його батько Олександр Буткевич у коментарі Центру прав людини ZMINA.  

Зокрема він розповів, що йому зателефонували з Координаційного штаб та повідомили, що Максима Буткевича повернули в Україну в результаті обміну військовополоненими.

Сьогодні ввечері Міноборони РФ повідомило про обмін полоненими військовослужбовцями у форматі “95 на 95”. Наразі українська влада офіційно не коментувала цієї інформації.

Читайте також: Другий обмін за два дні: з російського полону повернулися 103 військових, азовці знову у переліку

Нагадаємо, з початком повномасштабної війни Максим Буткевич призупинив свою журналістську, правозахисну та волонтерську діяльність і вступив до лав ЗСУ. Волонтерством Буткевич займався ще з 2014 року – допомагав переселенцям і переселенкам, а також займався захистом біженців та питаннями протидії дискримінації.

У червні 2022 року Максим Буткевич, опинилися у полоні під Гірським, що на Луганщині. У березні 2023 року окупанти обвинуватили Буткевича та ще двох українців у «жорстокому поводженні з цивільним населенням та застосуванні у збройному конфлікті заборонених методів». А 22 серпня апеляційний військовий суд у Московській області розглянув скаргу на «вирок» правозахиснику, якого окупанти засудили до 13 років «за постріл із гранатомета по житловому будинку у Сєвєродонецьку».