UA / RU
Підтримати ZN.ua

WSJ: Найбільші компанії Росії створюють свої приватні армії і відправляють їх на війну проти України

Видання пише, що в часи, коли Кремлю через тяжкі втрати бракує солдатів, державні компанії намагаються продемонструвати владі свою лояльність.

Приватні військові компанії, створені найбільшими державними корпораціями Росії, колишніми військовими і бізнесменами, відправили своїх бійців на лінію фронту в Україні, намагаючись довести лояльність Кремлю, в той час як Москва намагається зберегти сили, які продовжують брати участь у конфлікті.

Російський енергетичний гігант «Газпром» за останні місяці створив свої ПВК, а вже існуючі оборонні фірми, контрольовані колишніми офіцерами російської армії, набрали нових бійців. За словами солдатів, аналітиків і колишніх російських чиновників, більшість з них відправили своїх людей воювати в Україну в останні місяці, часто в якості допоміжних сил під командуванням Міністерства оборони РФ, - пише Wall Street Journal.

Ці компанії частково наслідують ПВК «Вагнер», яка належить Євгенію Прігожину, довіреній особі Владіміра Путіна, чий вплив під час війни зріс. Пригожин завербував близько 50 тисяч найманців, більшість з них походять з російських в’язниць. Прігожин прагне показати, що його сили перевершують регулярну армію Росії.

Wall Street Journal нагадує про роль «Вагнера» у тривалій і виснажливій битві за місто Бахмут. Зрештою, найманцям вдалося взяти під контроль руїни міста, що стало єдиним значущим просуванням російських військ у війні проти України за останні місяці. 

«Нові приватні охоронні компанії менші за «Вагнер» і налічують лише тисячі новобранців. Однак, на думку аналітиків, відправляючи людей на передову, вони демонструють лояльність Путіну, коли Росії потрібні свіжі сили для відповіді на майбутній наступ українських військ», - пише видання.

Нестача живої сили призвела до того, що наприкінці минулого року російські оборонні лінії розвалилися, коли армія України повернула контроль над частиною раніше окупованих територій. Але Путін, схоже, не бажає розпочинати нову широкомасштабну мобілізацію після призову 300 тисяч чоловіків минулої осені. Замість цього Кремль частково передав вербування приватному сектору і компаніям, які залежать від постійних державних контрактів.

«Росія стала мобілізованою державою на всіх рівнях», - сказав Марк Галеотті, давній спостерігач за Росією і засновник лондонської консалтингової компанії Mayak Intelligence. 

Читайте також: "Вагнера" можливо підсилюють бойовиками "ДНР": ситуація в Бахмуті від ISW

«В цьому полі є відчайдушна потреба зібрати бійців, і Путін хоче зробити це без призовників або чергового раунду мобілізації», - додав експерт.

Хоча кількість новобранців визначити неможливо, нові компанії уклали контракти з колишніми професійними солдатами і власними штатними охоронцями для участі в бойових діях на активній лінії фронту в Україні. За словами Прігожина, за даними з відкритих джерел і колишніх російських чиновників, компанії, які підтримуються корпораціями, платять значно вищі зарплати, ніж «Вагнер» або добровольчі батальйони, пов'язані з Міноборони РФ.

Деякі з них також краще підготовлені. Аналітики і новобранці кажуть, що війська часто перебувають під командуванням Міністерства оборони, на відміну від бійців «Вагнера», які діють значною мірою незалежно.

«Оскільки все пішло не за планом, росіяни імпровізують. І якщо «Вагнер» працює, чому б не збільшити кількість приватних військових компаній», - сказав керівник московського «Центр аналізу стратегій і технологій» Руслан Пухов.

Наприкінці березня міністр енергетики Росії Ніколай Шульгінов підтримав реєстрацію нової охоронної фірми «ЛУКОЙЛа», яка, за його словами, повинна допомогти захистити нафтові об'єкти від атак безпілотників. Співробітники цієї охоронної фірми не поїхали воювати в Україну.

У лютому російський уряд видав постанову, яка дозволила «Газпрому» створити власну охоронну фірму, один з підрозділів якої тепер називається «Поток». Два підрозділи охоронної фірми «Газпрома» були передані під прямий контроль Міністерства оборони Росії, - розповів Алєксєй Ткаченко, який працював на «Поток» і був відправлений воювати в Україну, а згодом потрапив в полон.

Через кілька тижнів після урядової постанови про створення приватних охоронних компаній «Газпрома» їхні новобранці розповіли в Telegram, що вони воюють на передовій російської війни проти України. Ткаченко, який родом з Оренбурга на Уралі, розповів, що працював охоронцем в «Газпромі», коли його завербували в «Поток». Потім він пройшов підготовку на російській базі в Тамбові і був відправлений воювати в Бахмут, де разом з іншими бійцями зайняв позиції «Вагнера».

«Вагнерівців розбудили вночі і сказали, щоб вони пішли. І ми зайняли їхні позиції в лісі», - розповів Ткаченко.

Читайте також: Сили ПВК "Вагнера" почали відходити з деяких позицій навколо Бахмута — британська розвідка

Колишній чиновник Міністерства енергетики Росії Арсеній Погосян розповів, що одного з охоронців, який працював на газовому родовищі «Газпрома» в Західному Сибіру, примусово відправили на війну проти України.

«У нього не було іншого виходу, окрім як звільнитися», - сказав Погосян.

Прігожин у відео, опублікованому на початку цього року, заявив, що пов'язані з «Газпромом» найманці залишили свої позиції. У свою чергу, члени «Потоку» звинуватили «Вагнер» у жорстокому поводженні з ними. Інші російські спецслужби розширюють свої інтереси в охоронних групах. Згідно з корпоративними документами та указом про створення компанії від 7 лютого, приватна охоронна структура «Стафф Центр», очолювана колишніми офіцерами КДБ, отримала 30% акцій охоронної організації «Газпрому», частиною якої є підрозділ «Поток».

Wall Street Journal нагадує, що з юридичної точки зору, ПВК в Росії - незаконні, але охоронні компанії отримали неофіційне благословення Кремля на діяльність в інтересах того, що Москва називає своєю «спеціальною військовою операцією». Деякі з них мають зв'язки з Міноборони РФ.

Охоронна компанія «Редут», яка була підрядником російських фірм на Близькому Сході, була заснована колишніми російськими десантниками і офіцерами військової розвідки у 2008 році. Згідно з інформацією на сайті групи, вона переважно займалася безпекою російських компаній і державних установ на Близькому Сході і в Африці. За словами російського правозахисника Владіміра Осечкіна, який керує антипутінським сайтом Gulagu.net, вона була перепрофільована на бойову групу чисельністю 1000 бійців для участі у війні проти України.

Читайте також: "Вагнера" у Бахмуті чекає кривавий розгром. Прігожин це знає — Череватий

Тим часом «Патріот» - ще одна давня приватна охоронна компанія, яка в основному складається з колишніх російських спецпризначенців - діє на тій самій території, що й «Вагнер», про що свідчать дані Держдепартаменту США, який запровадив санкції проти цієї фірми. У квітні вона була розгорнута в районі Вугледара на сході України, про що виданню розповів речник ЗСУ Сергій Череватий. «Редут» і «Патріот» називають себе більш високооплачуваними і якісними, ніж регулярна армія або «Вагнер», які посилали своїх солдатів в суїцидальні хвилі атак у Бахмуті.