UA / RU
Підтримати ZN.ua

До 82% поранених бійців Сил оборони повертаються в стрій після лікування

Всі цивільні лікарні на період війни стають військовими шпиталями. 

До 82% поранених чи хворих військовослужбовців Сил оборони після проходження лікування повертаються у стрій. Таку статистику під час конференції в Military Media Center озвучив глава Національної академії медичних наук Віталій Цимбалюк.

Читайте також: Засновниця батальйону “Госпітальєри” назвала ключові потреби парамедиків на передовій

Академія ініціювала нову воєнно-медичну доктрину за ізраїльським принципом.

«Всі цивільні лікарні на період війни стають такими ж військовими шпиталями. І це дало результат — до 82% поранених і хворих військових повертаються у стрій», — деталізує  і роз'яснює Цимбалюк.

Завдяки поєднанню зусиль військової та цивільної охорони 80% поранених упродовж так званої золотої години отримують належну допомогу. Також станом на квітень 2023 року смертність військових на етапі евакуації зменшилась до 1,35%.

Читайте також: Парамедикиня Тайра стала лауреаткою американської премії "Найхоробріша жінка світу"

Спікер згадав досвід минулих років, зокрема період АТО й ООС, коли поранених в серце бійців доставляли до відділення НАМН в Харкові за 608 годин, а до столичного – за 12. 

Читайте також: “Крізь рану видно органи”, “забрати треба всіх, хто влазив в автівку”: спогади парамедика з поля бою

За час війни у співпраці науковців та військових медиків вийшло 13 книг, які стосуються різного роду поранень: зокрема бойові ушкодження серця, живота, грудної аорти, черепно-мозкові поранення і низка інших.