UA / RU
Підтримати ZN.ua

Воєнний стан: з якими захворюваннями звільняють з військової служби

Пояснення дали юристи.

В Україні триває загальна мобілізація і оголошено воєнний стан. В цей час чоловіки призовного віку можуть отримати повістки та вступити до лав ЗСУ. Через надскладні умови служби, здоров’я військових часто погіршується і вони не завжди можуть продовжувати службу.

Читайте також: Відстрочка від мобілізації: чи треба оформлювати чоловіку, який має дружину з інвалідністю

Фахівці Адвокатського об’єднання «Бачинський та партнери» розповіли, з якими хворобами можна звільнитися з ЗСУ.

Відповідно до Положення про військово-лікарську експертизу та медичний огляд в Збройних Силах України, установлений перелік хвороб, які можуть бути підставою для звільнення зі служби.

Цей перелік забезпечує здоров’я та безпеку військовослужбовців, які навіть при найкращих зусиллях не можуть виконувати свої службові обов’язки через хвороби або медичні проблеми.

Список захворювань, які можуть бути підставою для звільнення з ЗСУ

Рішення про звільнення приймається після проведення військово-лікарської експертизи та медичного огляду (ВЛК). У разі звільнення зі служби, військовослужбовець має право на компенсацію відповідно до законодавства.

Нагадаємо, як має виглядати процес мобілізації та які вона має етапи. Призов на військову службу військовозобов'язаних та резервістів під час мобілізації проводиться незалежно від місця їхнього перебування на військовому обліку.