UA / RU
Підтримати ZN.ua

Воєнний стан: що треба знати військовому, який йде у відпустку

Головне – стати на облік.

З перших днів війни багато сміливих чоловіків і жінок стали на захист нашої країни. Навіть під час війни військові мають право на відпустки.

Читайте також: Мобілізація в Україні: чи можуть представники ТЦК телефонувати військовозобов'язаним

Експерти «Юридичної сотні» пояснили правила обліку військових у відпустці. Вони зазначили, що в першу чергу відпустку потрібно ще й правильно оформити. Погодження рапорту в командира, отримання відпускної картки — це лише початок. Тож, аби не відпочити так, щоб потім потрапити в списки тих, хто самовільно залишив військову частину, слід дотримуватися певних правил.

Порядок обліку військових у відпустці регулює Додаток 2 до Статуту гарнізонної та вартової служби.

Після прибуття до місця відпустки військовий повинен не пізніш як наступного дня стати на облік:

а за день перед вибуттям до місця служби знятися з обліку.

Якщо місце відпустки віддалене від військової комендатури або ТЦКСП на відстань понад 30 км, військовослужбовець може стати або знятися з обліку в органі місцевого самоврядування.

Про час взяття на облік і зняття з нього на відпускній картці або посвідченні про відрядження роблять відповідну позначку.

При зміні адреси, одержанні дозволу на подовження відпустки у зв’язку з хворобою чи з інших причин, що затримують вчасний виїзд, військовослужбовці мають негайно повідомити про це орган управління Служби правопорядку ТЦКСП, де вони стали на облік.

В органі управління Служби правопорядку та в ТЦКСП ведеться книга обліку військовослужбовців, які перебувають у відпустці або відрядженні, за формою:

Якщо військовослужбовець затримався в дорозі до місця відпустки чи місця своєї служби внаслідок непередбачених перешкод у сполученні або через хворобу, начальник органу управління Служби правопорядку повідомляє про причину затримки командирові військової частини, з якої військовослужбовець прибув, і подовжує відпустку на фактичний строк затримання.

У разі смерті або тяжкої хвороби близьких родичів військовослужбовця (батька, матері, дружини та близьких її родичів, дітей, рідних братів, сестер або інших осіб, які його виховували), а також пожежі або стихійного лиха, від яких постраждала сім’я військового, що перебував у відпустці, начальник органу управління Служби правопорядку має право подовжити відпустку на строк до 10 діб, негайно повідомивши про це командира військової частини, з якої прибув військовослужбовець.

Нагадаємо, Верховна Рада повернула 30 тисяч грн доплати військовим, співробітникам ДСНС та поліцейським. Надбавку планують повернути шляхом економії на скорочення зарплат держслужбовців та менеджменту держпідприємств.