UA / RU
Підтримати ZN.ua

Воєнний стан: що треба знати про подання рапорту

Часто військовослужбовці потребують юридичної допомоги.

В Україні оголошено воєнний стан і загальну мобілізацію через повномасштабне вторгнення Росії. В цей час військовослужбовці часто потребують юридичної допомоги, щоб захистити свої права.

Читайте також: Одноразова грошова допомога: у яких випадках військовий може її отримати

Заступниця директора Координаційного центру з надання правової допомоги Наталія Марчук дала відповіді на найпопулярніші питання з якими звертаються військові до юристів.

Часто до фахівців звертаються з питань: 

Звернення військовослужбовця до керівництва для вирішення цих та інших питань вимагає документального оформлення — подання рапорту. Це аналог заяви у цивільному житті.

Куди подавати рапорт

Рапорт пишуть у двох примірниках і подають:

Рапорт подається послідовно по вертикалі керівництва (наприклад, спочатку командиру роти, потім командиру батальйону і так далі).

Якщо ж безпосередній керівник не реагує на рапорт, військовослужбовцю необхідно звернутися до керівництва вищого рівня, з обов’язковим зазначенням того, що він намагається врегулювати це питання.

Скільки може розглядатися рапорт

Невідкладно, але не пізніше ніж 15 днів від дня отримання у разі, якщо він не потребує додаткового вивчення.

Загальний термін —  один місяць (але може бути продовжений до 45 днів).

Якщо є вмотивовані підстави неможливості довго чекати розгляду рапорту, разом із ним можна подати заяву про прискорення розгляду.

Яка повинна бути відповідь на рапорт

Відповідь на рапорт має бути письмовою. У разі, якщо це відмова, — з посиланням на акти законодавства із зазначенням причин відмови та роз’ясненням порядку оскарження ухваленого рішення.

Слід пам’ятати, що військовослужбовець або члени його родини можуть й усно звертатися до командира військової частини, начальника органу військового управління, оскільки вони у визначені дні та години приймають військовослужбовців з особистих питань.

Інформацію щодо пропозицій, заяв і скарг у день їх надходження вносять до журналу реєстрації пропозицій, заяв і скарг громадян (додаток 4 до Дисциплінарного Статуту ЗСУ), який ведуть і зберігають у кожній військовій частині, закладі та установі.

У лавах ЗСУ, поруч з тими, хто був призваний, служать військові за контрактом. Нагадаємо, військові, що укладають перший контракт, можуть отримати одноразову грошову допомогу.