UA / RU
Підтримати ZN.ua

Воєнний стан: яке покарання загрожує за зйомку позицій ЗСУ

Нажаль, такі ситуації трапляються часто.

Через повномасштабне вторгнення РФ в Україні оголошено воєнний стан, який передбачає окремі правові норми. В цей час бувають ситуації, коли громадяни викладають в мережу фото української військової техніки, що може серйозно зашкодити захисникам.

Читайте також: Воєнний стан: чи можуть працівника відправити у відпустку за власний рахунок

Адвокат Павло Кисличенко пояснив, яке покарання передбачене за зйомку та публікацію позицій ЗСУ. Він нагадав, що 24 березня 2022 року Верховна Рада України ухвалила законопроєкт №7189, відповідно до якого вводиться кримінальна відповідальність за зйомку та публікацію позицій ЗСУ. Мова йде про доповнення статті 114 Кримінального кодексу України. 

Адвокат наголосив, завдяки месенджерам та соціальним мережам в перші дні війни ми отримували багато інформації про переміщення військ противника та просування ЗСУ. Інформація, в такому випадку, стає доступною для всіх, в тому числі – для нашого ворога.

Російські розвідувальні служби постійно аналізують соцмережі для отримання інформації про переміщення наших захисників. Саме тому фото- та відеоматеріали за умови активного поширення соцмереж стали справжньою зброєю. Таким чином, поширення інформації в умовах війни – питання національної безпеки.

Стаття 114-2 Кримінального кодексу України передбачає відповідальність за наступні дії:

Відповідно до частини другої статті 114 КК України за зйомку позицій ЗСУ наступає кримінальна відповідальність – позбавлення волі на строк від 3-х до 5-ти років.

При цьому головна підстава для притягнення підозрюваних до відповідальності – факт відсутності розміщення чи поширення цієї інформації Міністерством оборони України, Генеральним штабом ЗСУ, Службою безпеки України, Головним управлінням розвідки України.

Якщо ці матеріали були опубліковані, фігуранти справи отримають покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5-ти до 8-ми років.

Якщо дії були вчинені групою осіб за попередньою змовою або з метою надання інформації про позиції та переміщення ЗСУ державі-агресору, це загрожує позбавленням волі на строк від 8-ми до 12-ти років.

Під поширенням інформації розуміють будь-які діяння, пов’язані з доведенням до невизначеного кола осіб певної інформації. Такими діяннями вважаються:

Через війну, яку розпочала Росія проти України, в країні оголошена загальна мобілізація. Нагадаємо, чи можуть військовослужбовці перевіряти документи військовозобов'язаних на вулиці чи у громадських місцях.