UA / RU
Підтримати ZN.ua

Воєнний стан: як військовослужбовцям отримати премію

Це стосується саме виплати премій, а не додаткової винагороди.

З перших днів повномасштабного вторгнення Росії, багато захисників та захисниць стали на захист країни. Для військовослужбовців передбачена низка виплат від держави, в тому числі – щомісячні премії.

Читайте також: Резервування квитків для військовослужбовців: як їх отримати

Фахівці «Юридичної сотні» пояснили, як відбувається преміювання військових.

Премія належить до щомісячних додаткових видів грошового забезпечення. Порядок преміювання передбачений розділом 16 наказу МОУ від 07.06.2018 № 260.

Командири (начальники) військових частин, військових навчальних закладів, установ та інших структурних підрозділів ЗСУ мають право щомісяця преміювати військовослужбовців (крім строковиків) відповідно до їхнього особистого вкладу в загальні результати служби.

Розмір щомісячної премії, але не менше 10% посадового окладу, встановлює Міністр оборони для відповідних категорій військовослужбовців. Сума формується, виходячи з наявного фонду грошового забезпечення, передбаченого в кошторисі Міністерства оборони, та особливостей проходження військової служби.

Щомісячна премія виплачується на підставі наказу командира військової частини, який видається до 5 числа місяця, наступного за місяцем преміювання, з урахуванням:

У яких випадках премію можуть виплатити не в повному обсязі

При порушенні військової дисципліни, незадовільному виконанні службових обов’язків щомісячна премія виплачується в таких розмірах:

Командир військової частини здійснює преміювання в зазначених розмірах за календарний місяць, у якому накладено дисциплінарне стягнення, або за місяць, у якому до військової частини надійшло повідомлення про накладення дисциплінарного стягнення вищим командиром (за винятком випадків, коли таке стягнення знято встановленим порядком у цьому самому місяці).

Хто може втратити щомісячну премію

Щомісячні премії військовослужбовцям не виплачуються:

Забороняється не виплачувати премію військовослужбовцям або зменшувати її розмір протягом кількох місяців за одне й те саме порушення.

Виплата щомісячної премії здійснюється з дня вступу до виконання обов’язків за посадами і до дня звільнення від виконання обов’язків за посадами, у тому числі й у разі тимчасового виконання обов’язків за посадами.

Президент України підписав закон №9342, який передбачає зміни у доплатах та відпустках для українських військових. Нагадаємо, хто з військовослужбовців тепер буде отримувати додаткову винагороду.