UA / RU
Підтримати ZN.ua

Воєнний стан: як військовому перевестися до іншої частини

Зараз це питання виникає у багатьох.

Багато військовослужбовців сміливо боронять нашу країну від ворога з перших днів військової агресії РФ. Іноді виникають ситуації, коли військовослужбовцю потрібно перевестися в іншу частину.

Читайте також: «Повна мобілізація»: юристка пояснила, чи можлива вона в Україні

Юрист Михайло Лобунько зауважив, що попри те, що для такого переведення можуть бути присутні усі необхідні підстави, на практиці ситуація іноді гальмується унаслідок того, що спрацьовує людський чи бюрократичний фактор.

Як відбувається переведення до іншої військової частини

Аби усе відбулося з потрібним результатом, необхідними є:

Коли є усі перелічені фактори, це дає можливість вирішити питання в бажаному руслі.

Які документи потрібні для переведення

Юрист підкреслив, що чим більше документів, які підкріплюють бажання військового перевестися в іншу частину, тим краще. Окрім відношення з неї, варто додати висновки атестування, рекомендації від прямих керівників військового та клопотання командирів, які готові прийняти військового на службу в свою частину. Це стандартний перелік документів, які є універсальними для усіх випадків.

Решта документації залежить від підстави, за якою відбуватиметься переведення. Приміром, якщо йдеться про стан здоров’я, то тут важливим є висновок ВЛК.

Коли йдеться про сімейні обставини, теж потрібні документи, які засвідчують, що це саме за обставини. Ідентичне правило стосується й будь-якої іншої підстави.

Ще варто звернути увагу на наступні норми:

Призову під час мобілізації підлягають військовозобов'язані чоловіки від 18 до 60 років. Нагадаємо, як призивають офіцерів запасу під час загальної мобілізації та на які посади їх призначають.