UA / RU
Підтримати ZN.ua

Воєнний стан: як підтвердити участь загиблого родича у бойових діях

У липні було затверджено новий порядок.

Цього місяця уряд затвердив порядок встановлення факту участі в обороні України для осіб, які не мають статусу військових. Зробити це можуть і самі особи, і їх рідні у випадку смерті таких осіб. Встановлення факту участі в обороні дозволяє отримати ветеранський статус і пов’язані з ним пільги.

Читайте також: Допомога ветеранам: як їм отримати 20 000 грн на розвиток бізнесу

Фахівці «Юридичної сотні» пояснили, як це зробити рідним загиблого. Вони нагадали, що така можливість є у членів сімей осіб, які загинули (пропали безвісти), померли внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних під час безпосередньої участі у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією.

До членів сімей загиблих, відповідно до цього порядку, належать:

В останньому випадку постанова не містить уточнень щодо повноліття чи наявності своїх сімей у дітей, які втратили обох батьків.

Як встановити факт участі в обороні родичам та близьким загиблого

Для встановлення факту безпосередньої участі в обороні особи, яка загинула (пропала безвісти), померла внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, кожен повнолітній член сім’ї подає особисто чи надсилає поштою в Мінветеранів письмову заяву про встановлення факту безпосередньої участі за формою згідно з додатком. Рішення про встановлення факту приймається міжвідомчою комісією, яку утворює Мінветеранів.

Неповнолітні діти за письмовою згодою іншого з їхніх батьків, опікуна, піклувальника або законного представника можуть самостійно подати заяву.

До заяви треба додати документи:

Якщо немає судово-медичної експертизи, довідки про безпосередню участь та свідчень, то рішення суду, яким встановлено, що особа загинула (пропала безвісти), померла внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання.

Якщо деякі документи містяться в інформаційно-комунікаційних системах, вони не подаються, а в заяві зазначаються відповідні відомості.

Після закінчення війни Росії в Україні в нашій країні буде близько чотирьох мільйонів ветеранів та членів їхніх сімей, яким потрібні будуть пільги. Нагадаємо, хто з членів сім’ї ветерана війни має право на пільги після його смерті.