UA / RU
Підтримати ZN.ua

Воєнний стан: як контролюють вживання алкоголю військовими під час війни

Це питання регулюється відповідною постановою Кабміну.

З перших днів війни, яку розпочала Росія, на захист нашої країни стало багато військовослужбовців. В цей час для військових діють певні обмеження на вживання алкоголю. Фахівці «Юридичної сотні» пояснили, як здійснюється огляд військових на стан сп’яніння чи перебування під впливом лікарських препаратів.

Читайте також: Мобілізація в Україні: чи можуть позбавити громадянства чоловіків, які виїхали за кордон

Кабінет Міністрів України опублікував Постанову № 32 від 12.01.2024 на виконання ч. 7 ст. 266-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Вона врегульовує порядок огляду військовозобов’язаних та резервістів під час проходження зборів, та військових на стан алкогольного та медичного сп'яніння.

Відповідно до неї, огляду підлягають військовозобов’язані/військовослужбовці, щодо яких є підстави вважати, що вони перебувають:

 Уповноважені проводити огляд:

Огляд має здійснюватись з використанням спеціальних технічних засобів (засоби вимірювальної техніки, які відповідають законодавству, що містить вимоги до таких засобів) і тестів, які мають документ про відповідність.

Крім цього, огляд має фіксуватися на відео або здійснюватись у присутності двох свідків. За результатами огляду складається акт огляду на стан сп’яніння у двох примірниках.

У разі незгоди з результатами огляду або відмови від його проведення особа направляється до закладу охорони здоров’я, де огляд має бути проведений у будь-який час доби. Лікар за результатами огляду складає акт медичного огляду та висновок у трьох примірниках.

Військовослужбовці мають право на відпустку, а також у період відпустки на виїзд за кордон. Нагадаємо, які документи потрібно мати військовому для виїзду за кордон.