UA / RU
Підтримати ZN.ua

Воєнний стан: чи можна оскаржити мобілізацію

Юрист пояснив, чи можливо це зробити.  

В Україні триває загальна мобілізація через повномасштабне вторгнення Росії. В цей час призивають чоловіків віком від 18 до 60.

Читайте також: Загальна мобілізація: коли повістка вважається врученою на законних підставах

Відомо про випадки, коли представники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки порушують права військовозобов’язаних. Наприклад, ігнорують їх підстави для відстрочки. Юрист Ілля Шипко пояснив, чи можна оскаржити мобілізацію та яким чином це можна зробити.

Він підкреслив, що мобілізація – це сукупність заходів, які необхідно провести у зв’язку з військовим станом в країні. До одних з таких заходів й відноситься призов на військову службу по мобілізації.

«Помилково вважати, що з моменту отримання повістки особа вважається мобілізованою. Мобілізованою вважається особа, яка пройшла ВЛК та отримала мобілізаційне розпорядження. Якщо військовозобов’язаний, який отримав таке мобілізаційне розпорядження вважає, що воно є неправомірним, він має право його оскаржити»,– пояснив він.

Чи можна оскаржити мобілізаційне розпорядження

За інформацією Верховного суду України, мобілізаційне розпорядження є лише засобом оповіщення військовозобов язаної особи для її прибуття на вказану дату до територіального центру комплектування. Тобто, це не є рішенням чи дією суб’єкта владних повноважень.

Отже, оскаржити мобілізацію в судовому порядку не можна. Але можна оскаржити висновок ВЛК за наявності достатніх для цього причин.

«Якщо детальніше це аналізувати, то потрібно зрозуміти, що перед мобілізаційним розпорядженням передує кілька етапів перевірки чи придатна особа до військової служби. Тобто, якщо при уточненні даних особою будуть подані документи, що дають право на відстрочку, то мобілізаційного розпорядження може й не бути. Або якщо особо не згідна з висновком ВЛК, то його також можна оскаржити в адміністративному або судовому порядку», -  підкреслив юрист.

Він порадив для того, щоб не виникало суперечливих ситуацій з ТЦК та СП при проведенні мобілізації, варто заздалегідь підготувати пакет документів, які нададуть військовозобов’язаному право на відстрочку, якщо такі є. Оскільки такі документи повинні бути подані до початку вручення мобілізаційного розпорядження.

Українським законодавством передбачені категорії осіб, які мають право на відстрочку від мобілізації. Нагадаємо, чи можуть призвати чоловіка, що здійснює постійний догляд за близькою людиною.