UA / RU
Підтримати ZN.ua

Воєнний стан: чи можливо відрахуватися з військової кафедри

Адвокат дав відповідь на це питання.

В Україні оголошена загальна мобілізація через повномасштабне військове вторгнення Росії. В цей час всі чоловіки призовного віку отримують повістки.

Читайте також: Загальна мобілізація: що робити, якщо намагаються призвати заброньованого

Адвокат Андрій Карпенко пояснив, чи може в цей час студент відрахуватися з військової кафедри. Він зазначив, що до прийняття присяги така особа є призовником та не підлягає мобілізації. Також в такому випадку вона має право відрахуватися з військової кафедри за власним бажанням та продовжувати навчатися в університеті.

Згідно з постановою Кабінету Міністрів України «Про порядок проведення військової підготовки громадян України за програмою підготовки офіцерів запасу», громадяни, які проходять військову підготовку, відраховуються з військового навчального підрозділу чи вищого військового навчального закладу наказом ректора закладу вищої освіти, до складу якого входить зазначений військовий навчальний підрозділ, або керівника вищого військового навчального закладу за таких умов:

Президент України підписав закон, який передбачає зміни у доплатах для українських військових. Нагадаємо, хто з військовослужбовців тепер буде отримувати додаткову винагороду.