UA / RU
Підтримати ZN.ua

Витік даних Пентагону: США використовували надсекретні дрони для розвідки над Чорним морем

За даними, що стали відомі після "зливу", американські БПЛА здійснили щонайменше дев'ять вильотів.

Американські надсекретні стелс-дрони RQ-170 Sentinel, ймовірно, здійснили щонайменше дев’ять бойових вильотів з вересня 2022 року для збору розвідданих про російські сили над Чорним морем. Про це повідомляє видання Zone Militaire з посиланням на витік даних з Пентагону.

Якщо документи правдиві, то це буде одне з перших зафіксованих застосувань американських дронів RQ-170. Вони залишаються оповитими таємницею майже 15 років після того, як американські військові офіційно визнали їх існування.

Читайте також: Безпілотники США змінили маршрути над Чорним морем: це може обмежити збір даних – CNN

У "злитих" документах міститься інформація про діяльність США та НАТО з повітряної розвідки у Чорноморському регіоні з вересня 2022 року по лютий 2023 року. Окрім даних про польоти RQ-170 у цей період, також надаються дані про вильоти безпілотників RQ-4 Global Hawk і RQ-9 Reaper ВПС США, а також дії за участю британських RC-135W Rivet Joints, французьких Mirage 2000 і НАТО - Global Hawk. 

В документах прямо не згадуються російські сили в Україні чи, власне, Росія, як ціль цих польотів, однак супровідна карта показує встановлені маршрути польотів біля окупованого Кримського півострова.

Раніше також повідомлялося, що згідно зі "злитими" документами Пентагону, Єгипет відмовився постачати Росії зброю та погодився виготовляти ракети до РСЗВ "Град" для України.