UA / RU
Підтримати ZN.ua

Виплати військовим: хто може отримати компенсацію за невикористану відпустку

На соціальну відпустку мають право деякі військовослужбовці.  

Багато сміливих чоловіків і жінок стали на захист нашої країни з перших днів повномасштабного вторгнення Росії. Окремі категорії військовослужбовців мають право на додаткову соціальну відпустку на десять днів.

Юристи «Юридичної сотні» пояснили, що ця норма стосується:

Додаткові десять днів відпустки надаються без урахування святкових і неробочих днів.

За наявності декількох підстав для надання цієї відпустки її загальна тривалість не може перевищувати 17 календарних днів (п. 8.6 розділу VIII Інструкції про організацію виконання Положення про проходження громадянами України військової служби у ЗСУ, затвердженої наказом Міноборони 10.04.2009 № 170).

Правовий режим воєнного стану не позбавляє права на таку відпустку.

За невикористану відпустку також можна отримати компенсацію під час звільнення зі служби. Це право передбачено абзацом 3 пункту 14 статті 10–1 Закону «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей».

Як отримати компенсацію за невикористану відпустку

Перед звільненням з військової служби варто написати рапорт на компенсацію відповідної відпустки, долучивши до рапорту підтверджувальні документи:

Під час виключення зі списків особового складу військова частина зобов'язана провести з військовослужбовцем повний розрахунок, у тому числі виплатити грошову компенсацію за невикористані дні відпустки.

Є обставини, які дозволяють військовим звільнитися навіть під час війни. Нагадаємо, які виплати можуть отримати військові при звільненні.