UA / RU
Підтримати ZN.ua

Військовий облік: як відбувається постановка 17-річних

Про це розповіли у ТЦК та СП.

В Україні триває загальна мобілізація та оголошено воєнний стан. Під час війни та у мирні часи українці мають дотримуватися правил військового обліку. На військовий облік призовників ставлять юнаків, яким у рік приписки виповнюється 17 років.

Читайте також: Загальна мобілізація: що включає грошове забезпечення військових

Заступник начальника центру – начальник сектору мобілізаційно-оборонної роботи Сумського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки полковник Сергій Монукало в інтервʼю «Главреду» розповів, як відбувається процедура постановки на облік 17-річних військовозобов’язаних.

«Юнаки віком від 17 років до настання призовного віку приписуються до призовної дільниці, які працюють у всіх районних ТЦК. В основному у всіх навчальних закладів беруть списки цих юнаків, і з листопада по грудень проводиться основна приписка згіднозатверджених графіків. Юнаки проходять військово-лікарську комісію, після чого їм виписується приписне свідоцтво, дані з якого теж потім будуть вноситися в базу «Оберіг». Це перша стадія до підготовки призовника, яким він є з 18 до 25 років і який раніше підлягав призову на строкову службу, але її призупинили у зв'язку з впровадженням воєнного стану», – пояснив він.

Після 25 років ці юнаки автоматично подаються на облік військовозобов'язаних. Якщо людина у зв'язку з об'єктивними причинами була відсутня, то протягом року проводиться доприписка. І якщо цього не зробити у відведений період, це вважається порушенням правил військового обліку і за це передбачений штраф.

Нагадаємо, чи можуть мобілізувати внутрішньо переміщених осіб (ВПО), які зареєстровані на тимчасово окупованих територіях України (ТОТ).