UA / RU
Підтримати ZN.ua

Військовий облік: як стати на нього 17-річним юнакам, які знаходяться за кордоном

В країні щороку проводять їх приписку до призових дільниць.

В Україні триває загальна мобілізація та оголошено воєнний стан. Через війну, багато українців змушені були виїхати за кордон. Серед них – юнаки, яким виповнилося 17 років вже за кордоном.

Читайте також: Відстрочка від мобілізації: як її отримати студенту

Видання «Кременчуцький Телеграф» розповіло, як їм стати на військовий облік за кордоном.

Там нагадали, щороку з січня по березень районні територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) для взяття юнаків на військовий облік, проводять їх приписку до призовних дільниць. На військовий облік призовників ставлять юнаків, яким у рік приписки виповнюється 17 років. Під час приписки вони проходять військово-лікарську комісію, яка визначає ступінь їх придатність до проходження військової служби. Крім того, вивчаються їхні індивідуально-психологічні та моральні якості, рівень фізичної підготовки, наявність спеціальності та освітній рівень.

Для приписки до призовної дільниці цього року юнаки 2007 року народження зобов’язані особисто прибути до ТЦК та СП та подати документи, перелік яких установлений Міноборони.

Приписка юнаків — це плановий захід, який проводиться щорічно. У січні — березні 2023 року проводилася приписка громадян 2006 року народження. Такий порядок проведення приписки юнаків визначений Законом України «Про військовий обов’язок і військову службу» та постановою Кабміну від 21.03.2002 року № 352 «Про затвердження положення про підготовку і проведення призову громадян на строкову військову службу».

Згідно з нормами закону, приписці до призовних дільниць підлягають усі допризовники, які проживають на території району, крім осіб, що відбувають покарання в установах виконання покарань або до яких застосовано примусові медичні заходи. Про осіб, які виїхали за кордон та отримали там тимчасовий захист, у нормативних документах нічого не говориться.

«Була інформація, що над цим працюють в уряді — щоб українські консульства за кордоном могли брати юнаків на військовий облік призовників. Але якихось документів з цього приводу до нас не надходило. А тому ми користуємося тією нормативною базою, яка є на цей час. Тобто, щоб стати на військовий облік призовників юнак має особисто прибути до ТЦК з відповідними документами та пройти військово-лікарську комісію. Це потрібно зробити протягом того року, коли юнаку виповнюється 17 років. Лише після цього призовник буде внесений у реєстр та його дані з’являться у застосунку «Резерв+», — пояснили у Кременчуцькому районному ТЦК та СП.

Про це також зазначив речник Полтавського обласного ТЦК та СП майор Роман Істомін.

«По-перше, оновлення військово-облікових даних до 16 липня ніяк не пов’язано зі взяттям 17-річних юнаків на військовий облік призовників та їх припискою до призовних дільниць. Стати на облік вони можуть й після 16 липня. Щодо можливості зробити це в українському консульстві за кордоном нічого сказати не можу. У нас таких документів наразі немає. Можливо на це питання зможуть відповісти на «гарячій лінії» Міноборони», — зауважив він.

Нагадаємо, як перевірятимуть військово-облікові документи у чоловіків на кордоні з 17 липня.