UA / RU
Підтримати ZN.ua

Військова допомога дозволить Україні здійснити контрнаступ у 2025 році — Салліван

Радник президента США з національної безпеки вважає, що схвалені Конгресом поставки зброї допоможуть зупинити російські досягнення.

Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван заявив, що Україна планує розпочати новий контрнаступ у 2025 році після отримання військової допомоги США в розмірі 61 мільярда доларів, пише FT.

Виступаючи на фестивалі FT Weekend у Вашингтоні в суботу, Салліван сказав, що він очікує «прогресу Росії в найближчий період» на полі бою, незважаючи на затверджений минулого місяця новий пакет фінансування США, оскільки «миттєво перемкнути тумблер неможливо». Однак він сказав, що завдяки новій допомозі з Вашингтона Київ матиме спроможність «утримати лінію» та «забезпечити протистояння російському нападу» упродовж 2024 року.

Читайте також: Зброя із Заходу надходить недостатньо швидко до України, щоб відповідати обсягам поставок, які отримує Росія — The Telegraph

Вказуючи на сценарій війни наступного року, Салліван сказав, що Україна має намір «просуватися вперед, щоб відвоювати територію, яку росіяни в них відібрали».

Коментарі Саллівана щодо потенційного контрнаступу з боку України є найбільш чітким формулюванням Білого дому того, як він бачить розвиток конфлікту, якщо президент Джо Байден переможе на виборах у листопаді. Будь-який новий наступ України в 2025 році залежатиме від збільшення фінансування з боку Конгресу та схвалення Білого дому. Але Дональд Трамп, колишній президент і ймовірний кандидат від Республіканської партії, скептично поставився до допомоги Україні та пообіцяв спробувати швидко припинити конфлікт і шукати врегулювання шляхом переговорів.

Українська влада сподівається, що наступного року зможе переломити ситуацію. У розмові з німецьким Bild минулого місяця президент України Володимир Зеленський заявив, що існує план ще одного контрнаступу, але він залежить від більшої кількості зброї, в тому числі зі США.

Читайте також: На фронті загострилась ситуація, на деяких напрямках війська РФ мають тактичні успіхи – Сирський

Директорка Національної розвідки США Евріл Гейнс заявила в Сенатському комітеті з питань збройних сил, що Росія посилила удари по українській інфраструктурі, щоб перешкодити Києву переміщати зброю і війська, уповільнити оборонне виробництво і змусити його розглянути можливість переговорів. За її словами російський диктатор Владімір Путін бачить, що внутрішні і міжнародні події розвиваються на його користь, і, ймовірно, буде продовжувати агресивну тактику в Україні.

Колишній посол США у Росії (2012-2014), професор Стенфордського університету Майкл Макфол не очікує «нічого великого» в плані майбутніх наступальних зусиль ЗСУ  до осені 2025 року. Саме тоді, на полі бою почнуть діяти нові системи озброєння, будуть готові пілоти F-16, а до того часу, попри виснаження українських воїнів і суспільства загалом, українцям треба протримати оборону.