UA / RU
Підтримати ZN.ua

Відстрочка від мобілізації: чи можуть її отримати освітяни

Це можливо за певних умов.

В Україні триває загальна мобілізація та оголошено воєнний стан. В цей час деякі військовозобов’язані мають право на відстрочку. Видання «РБК-Україна» розповіло, чи можуть мобілізувати педагогів.

Читайте також: Воєнний стан: у якому випадку мобілізуватимуть чоловіків старше 50 років

Серед освітян призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають:

Втім, вони мають право на відстрочку лише в тому випадку, якщо обидві категорії працюють на 0,75 ставки. Тобто, якщо вчитель працює на пів ставки, то його можуть мобілізувати.

У комплексному «мобілізаційному» законі, який Верховна Рада ухвалила цього року пояснюється, що робота у закладі освіти повинна бути основною, а не за сумісництвом. Зайнятість повинна складати не менше 0,75 ставки.

Технічний педагогічний персонал, зокрема лаборанти, методисти та бібліотекарі, або інші спеціалісти, які працюють в закладах освіти, не можуть отримати відстрочку. Вона надається лише науковим та науково-педагогічним працівникам.

Порядок оформлення відстрочки визначається Кабміном. Перевірка підстав щодо її надання та оформлення здійснюється територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки.

Що робити, якщо повістку вручили вчителю, який має право на відстрочку

У разі отримання повістки науковий, науково-педагогічний чи педагогічний працівник, який має законну підставу для звільнення від призову, має прибути до визначеного ТЦК та надати такі документи:

Нагадаємо, чи можна оформити відстрочку дистанційно.