UA / RU
Підтримати ZN.ua

Відстрочка від мобілізації: чи можна її отримати на підставі догляду за батькам

Деякі категорії громадян мають право на відстрочку.

В Україні триває загальна мобілізація та оголошено воєнний стан. В цей час деякі категорії громадян можуть отримати відстрочку на законних підставах.

Читайте також: Мобілізація громадян, молодших за 25 років, є порушенням законодавства — Лубінець

Адвокатка ЮКК «Де-Юре» Лариса Кісь у коментарі «РБК-Україна» розповіла, чи можна отримати відстрочку від мобілізації по догляду за батьками.

За її словами, вона передбачена чинним законодавством у двох випадках:

Відстрочка по догляду за батьками з інвалідністю

Якщо батьки військовозобов'язаного є особами з інвалідністю I чи II групи, для оформлення відстрочки людини, яка зайнята доглядом, необхідно надати (згідно з пунктом 13 й відповідно до додатка 5 до постанови уряду №560):

Юристка уточнила, що цими «іншими особами», на яких законом покладені обов'язки утримання батьків (згідно зі статтею 202 Сімейного кодексу) є «повнолітні дочка та син».

«Тобто за цією законодавчою нормою є необхідність підтверджувати обставини виключно щодо дітей – незалежно від наявності повнолітніх онуків, братів, сестер та інших родичів другого та третього ступеню спорідненості», – пояснила вона.

Адвокатка пояснила, що законодавча вимога збирати підтверджуючі документи про те, що онуки особи з інвалідністю (діти військовозобов'язаного) вчаться або працюють поза межами України - відсутня.

Водночас на практиці - виникає питання з підтвердження факту відсутності інших військовозобов'язаних осіб, зобов'язаних утримувати одного з батьків.

«Якщо наявність або відсутність другої з подружжя особи з інвалідністю, що не може його утримувати, може підтверджуватися свідоцтвом про шлюб та пенсійним посвідченням (або свідоцтвом про смерть чи свідоцтвом про розірвання шлюбу), то підтвердити відсутність інших повнолітніх дітей в особи з інвалідністю досить складно», – зазначила юристка.

Вона розповіла, що органи реєстрації актів цивільного стану (РАЦС) відмовляють у наданні таких витягів з реєстру. Хоча довідково надають інформацію про факти реєстрації народження дітей на території України після 1950 року.

«Але залишається питання щодо народження дітей як на території інших Республік СРСР, так і в інших країнах тощо. Тому така інформація органів РАЦС не є абсолютним та достовірним підтверджуючим документом», - розповіла експертка.

Обов'язок перевірки підстав щодо надання військовозобов'язаним відстрочки від призову та її оформлення (згідно з частиною 7 статті 23 закону про мобілізацію) покладено на Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП).

Тож на практиці, за словами юриста, від громадян вимагають докладати до заяви про відстрочку «Акт про встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду)», в якому зазначаються відомості про відсутність інших осіб, які могли б здійснювати такий догляд.

«Тим самим ТЦК та СП вирішують для себе питання з перевірки наявності або відсутності інших осіб, які законом зобов'язані утримувати одного з батьків. Форма акта передбачена у додатку 8 до постанови №560, а порядок його складання - у пункті 61 цієї постанови», - зауважила Кісь.

Водночас, за її словами, це стосується тільки подружжя та дітей особи з інвалідністю і не стосується онуків (дітей військовозобов'язаної особи).

Відстрочка по догляду за батьками, які хворіють

Для того, щоб оформити відстрочку по догляду за батьком чи матір'ю, які не є особами з інвалідністю, але хворіють і потребують постійного піклування, військовозобов'язаній особі (яка зайнята доглядом) потрібні документи:

За словами Лариси Кісь, якщо питання щодо складання Акту цілком зрозуміле та «закриває» питання з доведення перед ТЦК та СП факту наявності (відсутності) інших працездатних членів сім'ї, які могли б здійснювати такий догляд, то у випадку, якщо військовозобов'язаний отримує компенсацію на догляд, питання наявності інших працездатних членів сім'ї підлягає доведенню.

Юрист уточнила, що згідно з Сімейним кодексом України, сім'ю складають особи, які спільно проживають, пов'язані спільним побутом, мають взаємні права та обов'язки.

Дитина - до 18 років - належить до сім'ї своїх батьків і тоді, коли спільно з ними не проживає.

Сім'я створюється на підставі шлюбу, кровного споріднення, усиновлення, а також на інших підставах, не заборонених законом і таких, що не суперечать моральним засадам суспільства.

Виходячи з цього, сім'єю будуть вважатися у тому числі:

Отже, на думку адвоката, якщо за однією адресою з особою, що потребує догляду, зареєстровані повнолітні рідні онуки - є сенс збирати підтверджуючі документи про те, що діти військовозобов'язаного (онуки особи, яка потребує догляду у зв'язку з хворобою) вчаться або працюють поза межами України.

Нагадаємо, як багатодітному батьку  отримати відстрочку від мобілізації. Для отримання права на відстрочку в ТЦК та СП необхідно подати заяву, за формою що передбачена Додатком 4 Постанови КМУ від 16 травня 2024 р. № 560.