UA / RU
Підтримати ZN.ua

Відстрочка від мобілізації: чи може отримати її чоловік, який здобуває вищу освіту вперше

Це стосується осіб, які лише закінчили школу.

В Україні триває загальна мобілізація і оголошено воєнний стан. В цей час деякі чоловіки мають право на відстрочку на законних підставах. Це стосується і студентів денної та дуальної форми навчання.

Читайте також: Відстрочка від мобілізації: як її отримати студентам іноземного ВНЗ

Юристка Галина Токмач пояснила, чи матиме право на відстрочку чоловік, що закінчив школу та вступив у технікум чи університет.

Вона зазначила, що така особа матиме відстрочку від призову, адже у школі вона здобула лише профільну середню освіту, а в університеті (академії, інституті, коледжі) здобувається вища освіта.

При цьому, право на відстрочку виникає не з дати видачі наказу про зарахування, а з дати зарахування до закладу освіти на денну/дуальну форму навчання та відповідно набуття статусу здобувача вищої освіти/студента.

Відповідно до пункту 1 частини третьої статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України «Про освіту», а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури.

Частиною другою статті 10 Закону України «Про освіту» встановлено такі рівні освіти:

Нагадаємо, чи існують обмеження по віку для студентів, що мають право на відстрочку. В середині квітня Президент України підписав закон №10449 про мобілізацію. Він передбачає суттєві зміни в мобілізаційному законодавстві.