UA / RU
Підтримати ZN.ua

Відстрочка від мобілізації: чи матиме право на неї чоловік, що отримує освіту вперше

Новий закон про мобілізацію почне діяти з 18 травня.

В середині квітня президент України підписав закон №10449 про мобілізацію. Він передбачає низку змін в мобілізаційне законодавство, які вступлять в силу з 18 травня.

Читайте також: Відстрочка від мобілізації: чи надається вона аспірантам

Юристка Олена Насеко розповіла, чи матиме після 18 травня право на відстрочку чоловік, що вперше отримує освіту.

Вона зазначила, що відповідно до змін, що найближчим часом будуть внесені законопроектом № 10449 до статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої̈ та вищої̈ освіти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній у частині другій статті 10 Закону України «Про освіту» (крім аспірантів, які здобувають рівень освіти за кошти фізичних або юридичних осіб на умовах контракту), а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури.

«Отже, в даному випадку чоловік матиме законне право на отримання відстрочки у зв’язку з зарахуванням на навчання для здобуття професійної передвищої освіти. Проте, необхідно мати на увазі, що юридично оформити дану відстрочку у зв’язку з зарахуванням на навчання буде неможливо без оновлення його персональних даних через особисту явку в ТЦК та СП чи іншим шляхом. Крім того, як показує практика, то приймальні комісії навчальних закладів вимагають від абітурієнтів пред’являти саме актуальні дані з ТЦК та СП (а не застарілі, які раніше пропускали)», – наголосила юристка.

Військовозобов’язані обов’язково мають пройти військово-лікарську комісію, яка визначить ступінь їх придатності до служби. Нагадаємо, чи можна відмовитись від проходження ВЛК.