UA / RU
Підтримати ZN.ua

Велика Британія надіслала Україні великі партії старого військового спорядження — Національний аудиторський офіс

Міністерство оборони відправило Україні спорядження, яке "підлягає утилізації або заміні".

Значна частина військової допомоги, яку Велика Британія надала Україні, складалася зі старого спорядження, мова йде про 17 тисяч пар армійських черевиків, які країна передала ЗСУ в березні 2022 року. Це взуття було на межі закінчення свого терміну служби.

Якби ці черевики не продали, їх би "відправили на звалище". Водночас, передача цього спорядження зменшила витрати, пов'язані з його утилізацією, повідомив сьогодні Національний аудиторський офіс Великої Британії. Про це пише Financial Times.

"Старе військове обладнання, яке було надіслане Україні, становило лише невелику частину загальної допомоги Великої Британії Україні. Це обладнання мало облікову вартість лише 171,5 млн фунтів стерлінгів, тоді як оцінка вартості його заміни становила 2,7 млрд фунтів стерлінгів. Крім того, три чверті цього обладнання були передані Україні протягом першого року вторгнення", — йдеться у звіті Національного аудиторського офісу.

Читайте також: Таємні угоди та "контрабанда": як Британія та її союзники озброюють Україну — The Times

7,8 млрд фунтів стерлінгів військової допомоги, які Велика Британія пообіцяла або вже надіслала Києву, роблять її третім за величиною постачальником західної підтримки Україні після США (56,5 млрд фунтів) та Німеччини (16,2 млрд фунтів), зазначили в Національному аудиторському офісі. Велика Британія пообіцяла продовжувати надавати військову допомогу Україні у розмірі 3 млрд фунтів стерлінгів на рік.

Національний аудиторський офіс Британії також висловив занепокоєння тим, що базова підготовка, яку Велика Британія надала понад 42 тисячам українських призовників, не завжди повністю підготувала їх до роботи на фронті, частково через британські правила. Хоча 89% останньої групи курсантів сказали, що ця підготовка зробила їх "більш підготовленими до виживання на полі бою", багато хто скаржився на відсутність тренувань щодо того, як діяти під час війни з використанням дронів. 

Читайте також: Опубліковано текст Угоди про співробітництво у сфері безпеки між Україною та Великою Британією

Національний аудиторський офіс також зазначив, що Міністерство оборони винесло певні уроки, зокрема, як прискорити закупівлі, щоб доставити обладнання для протиповітряної оборони до Києва всього за шість тижнів замість "одного-двох років, які зазвичай потрібні для цього". 

Раніше міністр оборони Великої Британії Джон Гілі назвав непохитну підтримку України своїм "пріоритетом", попри те, що Британія стикається з власними серйозними військовими викликами. Крім того, помічники Гілі заявили, що його амбіції полягають у тому, щоб його вважали "містером Україна" британського уряду — роль, яку донедавна виконував його попередник-консерватор Бен Воллес, який здобув визнання союзників за свою непохитну прихильність до України.