UA / RU
Підтримати ZN.ua

В ЗМІ з'явилися повідомлення про загибель української журналістки, у російському полоні - інформацію перевіряють

Журналістку Вікторю Рощину росіяни взяли в заручники ще у 2023 році

Батько журналістки Вікторії Рощиної, яка перебувала у полоні росіян, отримав звістку про її смерть - таку інформацію розповсюдили українські та   російські ЗМІ.

Пізніше у ефірі телемарафону керівник пресслужби Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Петро Яценко підтвердив це повідомлення: "Українська журналістка Вікторія Рощина загинула в російському полоні. Деталі наразі невідомі", — сказав він.

Трагічну звістку повідомило hromadske, де раніше працювала Вікторія.

Читайте також: Окупанти відпустили журналістку hromadske Вікторію Рощину

З батьком Рощиної поспілкувався голова комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослав Юрчишин.

Пізніше Юрчишин видалив свій пост із Телеграм, перед тим написавши, що очікує підтвердження про смерть Рощиної від українських правоохоронців.

Батькові журналістки надійшло офіційне повідомлення про смерть доньки, яка нібито сталася під час етапування з Таганрога до Москви. Юрчишин пообіцяв йому, що Україна «зробить все можливе», щоб убивці Рощиної «понесли заслужену кару».

«Талановиту журналістку росіяни взяли заручницею в серпні 2023. А тепер убили», — написав депутат.

Нагадаємо, Вікторія Рощина зникла 3 серпня 2023 року на тимчасово окупованих територіях. У травні 2024 року росія вперше підтвердила, що утримує її в полоні.

У березні 2022 року Вікторію Рощину також затримували силовики ФСБ РФ, коли вона готувала матеріали про воєнні дії в Запорізькій та Донецькій областях. Рощина планувала поїхати аж до Маріуполя, аби розповісти про те, що насправді відбувається в місті, яке щодня обстрілювали російські війська.

Її утримували 10 днів, але згодом звільнили з полону. Відтоді вона продовжувала працювати журналісткою на підконтрольній українському уряду території.

Вікторія Рощина працювала на hromadske, а потім публікувалася в «Українській правді» та «Радіо Свобода». У 2022-му вона отримала нагороду Міжнародного жіночого медійного фонду «За мужність у журналістиці».

Нагадаємо, у травні 2024-го Міноборони РФ підтвердило батькам журналістки, що російська влада утримує Рощину в ув'язненні десь на території Росії. Під яким приводом її затримали, невідомо. Де конкретно перебуває журналістка, у чому її підозрюють чи звинувачують, відомство не уточнило. Міжнародний комітет Червоного хреста також повідомляв, що Рощина перебуває у російському полоні, але доступу до неї немає.
Український Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими після появи цієї інформації встановив на сайті статус Рощиної - "полон".

Читайте також: Росіяни незаконно етапують з Криму журналістку Данилович. Це порушує гуманітарне право

На сьогодні в російському полоні, за даними Офісу українського омбудсмена, залишаються понад 20 000 цивільних заручників. І це тільки ті, чиї рідні офіційно звернулися по допомогу. Про це детально у статті Ольги Волинської у ZN,UA «Цивільні в полоні як беззахисні кошенята. Їм важче вижити…»