UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні працюють над єдиним центром управління безпілотників у режимі реального часу – Умєров

За словами глави Міноборони, безпілотні системи є пріоритетом.

Міноборони України працює над створенням єдиного центру управління всіма безпілотниками на полі бою в режимі реального часу. Про це повідомив очільник відомства Рустем Умєров, розповідаючи про візит до України свого колеги з Литви Лаурінаса Кащюнаса.

«Наразі працюємо над інтеграцією наземних і повітряних роботизованих та безпілотних систем у єдиний центр управління усіма безпілотниками на полі бою в режимі реального часу. Міноборони продовжує активно впроваджувати інновації та розвивати армію майбутнього. Безпілотні системи – наш пріоритет, який вже змінює ситуацію на полі бою», – написав Умєров у Facebook.

Він також розповів, що в другий день візиту Кащюнаса в Україну вони відвідали полігон, де випробовують інноваційні військові розробки. На тестовому майданчику гостю показали можливості дронів-розвідників, дистанційно керованих кулеметів на турелях, роботів-саперів та ефективність наземних роботизованих  санітарних платформ. 

«Усі ці інноваційні розробки створені українськими компаніями та спрямовані на вдосконалення нашої обороноздатності», – додав Умєров.

Читайте також: ЗСУ на фронті допомагають 30 роботів-собак: що відомо про безпілотники BAD.2

Раніше повідомлялося, що безпілотники сьогодні є центральним компонентом на полі бою разом з піхотою та артилерію. Зокрема, вони відкривають «новий фронт». Журналісти BBC поспілкувалися з українськими захисниками, які працюють з дронами на полі бою, і вони називають дрони новим шляхом у сучасній війні

Водночас у WSJ вважають, що Київ покладається на безпілотники дальнього радіуса дії у війні з Росією. Журналісти стверджують, що власні українські розробки поступово витісняють інші БпЛА, хоча вони, як і раніше, значною мірою залежать від доступних китайських компонентів.