UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Угорщині заявили, що не арештовуватимуть Путіна, якщо той захоче приїхати з візитом

У адміністрації прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана заявили, що Римський статут не вбудований в угорську правову систему.

Очільник адміністрації прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана Гергей Гуйяш заявив, що країна не буде затримувати президента Росії Владіміра Путіна, на арешт якого Міжнародний кримінальний суд видав ордер напередодні. Про це повідомляє Reuters.

Глава адміністрації сказав, що відповідно до угорської правової системи у Будапешта немає законних підстав арештовувати російського президента, хоча Угорщина підписала і ратифікувала Римський статут.

Відповідаючи на запитання, чи заарештують Путіна, якщо він приїде до Угорщини, Гуйяш зазначив, що Римський статут не вбудований в угорську правову систему.

"Ми можемо звернутися до угорського законодавства і на підставі цього не можемо заарештувати російського президента, оскільки статут МКС не був впроваджений в Угорщині", — підкреслив він.

Йдеться фактично про те, що Угорщина лише формально схвалила Римський статут, але не змінила законодавство для його втілення. За його словами, угорський уряд не сформував позицію щодо ордеру на арешт Путіна, але висловив свою думку на цю тему.

"Ці рішення не є найбільш вдалими, оскільки вони ведуть до подальшої ескалації, а не до миру, це моя особиста суб'єктивна думка", — додав угорський політик.

Читайте також: Орбан усвідомлює, що Росія не може перемогти, але поки не розуміє, як перемогти можуть її

Це вже не вперше в угорському уряді звучать проросійські та антиукраїнські наративи. Так, країна раніше заблокувала спільну заяву, яку планували опублікувати держави-члени Європейського Союзу стосовно видачі Міжнародним кримінальним судом ордеру на арешт російського президента Владіміра Путіна, а також відмовилась від участі в проєкті Європейського Союзу щодо спільної закупівлі боєприпасів для України на суму два мільярди євро.

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявляв, що Європа побічно перебуває у стані війни з Росією через її військову підтримку України, а також казав, що не вірить у перемогу України і вважає, що вона поступово перетворюється на "некеровану руїну".