UA / RU
Підтримати ZN.ua

В РФ хочуть підвищити призовний вік, отже про нову велику мобілізацію не йдеться – ISW

Тепер росіянам слід чекати повістки до 30 років.

Законопроєкт Держдуми РФ про підвищення призовного віку свідчить про те, що в майбутньому Кремль не планує проводити повну мобілізацію. Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

13 березня до Держдуми РФ надійшов на розгляд законопроєкт про реалізацію пропозиції міністра оборони РФ Сєргєя Шойгу щодо підвищення призовного віку. Максимальний призовний вік у Росії хочуть підвищити з 27 до 30 років негайно, а мінімальний – підвищать з 18 до 21 року зі щорічним збільшенням на один рік між 2024 і 2026 роками.

Читайте також: Вагон із засудженими жінками: Генштаб розкрив нові джерела для поповнення армії РФ

«Негайне підвищення максимального віку в законопроєкті, ймовірно, має на меті розширити віковий діапазон призову, щоб задовольнити певну частину безпосередніх потреб російських військових у живій силі в Україні, а потім згодом зменшити загальні вимоги російського суспільства до призову в наступні роки, – йдеться у звіті ISW. – Можливо, Кремль намагається захистити нове покоління росіян від демографічних і соціальних наслідків конфлікту в Україні, розподіляючи ці наслідки серед однієї групи росіян»

Скорочення призовного віку, на думку аналітиків ISW, також може свідчити про те, що Кремль не очікує, що війна в Україні триватиме довше наступних трьох років. 

«Запропоноване розширення вікового діапазону призову є ще одним зусиллям зі збільшення збройних сил значно нижче повної мобілізації, і вказує на те, що Кремль все ще дуже неприхильний до перспективи повної мобілізації», – сказано також у звіті.

Читайте також: Newsweek: Ветеран сил спецпризначення США пояснив, як армія Росії змінила свій підхід до війни

Проте, нагадаємо, раніше у Центрі національного спротиву повідомляли, що навесні російські загарбники почнуть підготовку до нової хвилі мобілізації на тимчасово окупованих районах Луганської та Донецької областей