UA / RU
Підтримати ZN.ua

Українські військові почали використовувати "мангали" на бронетехніці

Раніше це була виключно російська тактика захисту.

Українські військові почали використовувати залізні антидронові сітки, які називають "мангалами". Зокрема, таким чином захищають гаубиці M109L. Відео застосування Силами оборони такого захисту опублікували аналітики OsintUA.

На відео чітко видно, що САУ, поставлена Україні з Італії, повністю покрита решітчастими екранами. Цей захист теоретично може бути ефективним проти баражуючих боєприпасів "Ланцет", які застосовуються росіянами.

Раніше тактика застосування "мангалів" була притаманна лише російським військовим. Таким чином вони намагалися убезпечити свою техніку від американських ПТРК Javelin, проте ця тактика не показала себе ефективно.

В той же час, "Ланцети" мають значно меншу швидкість та звичайну бойову частину, на відміну від тандемної, як у Javelin. Відтак, подібний захист може бути ефективним для ЗСУ.

Наразі російські ударні дрони “Ланцет” становлять серйозну загрозу через їхню масовість та можливість працювати на глибині до 30-40 км у тилу військ. Окупанти активно використовують їх як засіб контрбатарейної боротьби та для полювання на зенітні комплекси, що прикривають українських військових.

Раніше повідомлялося, що російські БПЛА "Ланцет" мають компоненти, виготовлені в США. Зокрема, в них було помічено одноплатний комп'ютер NVIDIA Jetson TX2 американського виробництва і чіп Xilinx XLNX Zynq компанії AMD.