UA / RU
Підтримати ZN.ua

Українські спецпризначенці атакували російську базу в Сирії, де випробовували дрони – ЗМІ

Бійці ГУР підірвали один із об’єктів.

Українські військові з Головного управління розвідки Міністерства оборони здійснили атаку на російську військову базу в Сирії, де випробовували ударні безпілотники та виготовляли вибухівку.

Подія сталася у неділю, 15 вересня, на південно-східних околицях Алеппо за участі воїнів із групи "Хімік", повідомляє Kyiv Post з посиланням на джерело у воєнній розвідці.

Читайте також: Українські спецпризначенці взяли у полон найманців «Вагнера» в Судані − Kyiv Post

За наданою інформацією, на цій базі російські війська виготовляли та випробовували дрони. Крім того, база слугувала для виробництва камуфльованих саморобних вибухових пристроїв, бойові частини яких зберігалися на позиції, яку атакували спецпризначенці ГУР.

На відео, яке зняте під час операції, видно символіку української воєнної розвідки поблизу бази. Невдовзі на об'єкті стався вибух із подальшою детонацією боєкомплекту. Також на відео зафіксовані закладені пристрої, які вибухнули в приміщенні бази.

Читайте також: ЗМІ розповіли про співпрацю українських спецслужб та повстанців-туарегів

Контекст присутності російських військ у Сирії

Росія втрутилася в громадянську війну в Сирії у 2015 році, підтримуючи режим президента Башара Асада. Це призвело до тривалого розгортання тисяч російських військових у регіоні. Однак восени минулого року частину цих військ і техніки перекинули на територію України, що потенційно ослабило російську військову присутність у Сирії та зробило її вразливішою до атак.

Попри це, російські сили створили у Сирії мережу рекрутингових центрів, що залучають сирійських найманців для участі у війні на боці Росії в Україні. Ця діяльність ведеться на авіабазі Хмеймім, яку контролює Росія. Найманцям надають російські паспорти, після чого вони приєднуються до збройних сил РФ.

Операції ГУР за межами України

У травні минулого року очільник ГУР Кирило Буданов зазначив, що українські розвідники "знищуватимуть російських військових злочинців у будь-якій точці світу". Ця заява підтверджується продовженням операцій ГУР не лише в Сирії, але й у інших регіонах. Спецпризначенці також полюють на найманців приватної військової компанії "Вагнер" у Судані та на інших частинах Африки.

Читайте також: Дії проти вагнерівців будуть продовжуватися: розвідка про інцидент у Малі

Нагадаємо, у листопаді 2023 року журналісти Kyiv Post поширили два відео, на яких нібито показано, як українські спецпризначенці полюють на найманців російської ПВК "Вагнер" у Судані. На одному з них у неназваному місті бійці переслідують бойовиків і розстрілюють їх впритул із РПГ. За інформацією джерел видання у секторі безпеки і оборони України, в африканській країні триває операція із ліквідації "вагнерівців", місцевих терористів і російських спецслужб.