UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна та РФ ведуть бої за стратегічно важливі газові і нафтові платформи між Кримом та Одесою — британська розвідка

Платформи контролюють цінні вуглеводневі ресурси, але вони також можуть використовуватися і для розгортання військових сил. 

Напруженість у Чорному морі залишається високою. Зокрема, відбуваються сутички між морськими і повітряними силами України та РФ навколо стратегічно важливих газових і нафтових платформ у морі між Кримом і Одесою. Про це йдеться у повідомленні Міноборони Британії.

Минулого тижня російський бойовий літак обстріляв український військовий малий катер, що працював біля платформи на північному заході моря.

Платформи експлуатуються компанією "Чорноморнафтогаз", яка була захоплена окупаційною “владою” Криму під час анексії 2014 року.

Читайте також: Гуменюк про корабельне угрупування РФ поблизу Криму: "Чорне море йому не раде"

“Після повномасштабного вторгнення Росії у 2022 році Україна завдала удару по кількох платформах, контрольованих Росією. І РФ, і Україна також періодично захоплювали їх військами”, - йдеться у повідомленні.

Платформи контролюють цінні вуглеводневі ресурси. Однак, як і острів Зміїний на заході, вони також можуть використовуватися як бази передового розгортання, вертолітні майданчики та для розміщення ракетних систем дальнього радіуса дії, заявили аналітики британської розвідки. 

Йдеться про так звані "вишки Бойка".

Читайте також: На острові Зміїний встановили новий прикордонний знак

Раніше повідомлялося, що українські військові завдали удару по бурових платформах у Чорному морі. У 2014 році бурові установки та інше майно української державної компанії "Чорноморнафтогаз" було захоплено Росією під час анексії Криму.