UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна підготувала й передала партнерам пропозиції санкцій проти ракетного виробництва РФ

Список сформувала робоча група, яку очолює міністр Свириденко. Хоча про використання Росією західних технологій було відомо ще навесні.

Українська влада передала послам держав-партнерів пропозиції щодо запровадження нових санкцій проти російських компаній, причетних до ракетного виробництва. Ворог ніколи не зупиниться без жорстких обмежувальних заходів, заявила перший віце-прем'єр-міністр – міністр економіки України Юлія Свириденко у Facebook.

"В Україні такі санкції вже діють. Зараз очікуємо такого ж кроку від країн-партнерів. Відповідний перелік ми передали учора послам – його напрацювала міжвідомча санкційна робоча група, котру я очолюю", – повідомила вона.

Свириденко додала, що міжнародній спільноті треба посилити контроль і за тими країнами, які допомагають РФ з обходом обмежень, а за виявлені порушення – притягати їх до відповідальності.

Міністр нагадала слова президента України Володимира Зеленського про те, що одна з ракет, яка 13 червня влучила в багатоквартирний будинок у Кривому Розі, мала близько 50 компонентів, виготовлених за межами держави-агресора.

Читайте також: Економіка війни: уряд в «екзилі»?

"Ми позбавимо Росію будь-якої можливості виготовляти смертоносну зброю, яку вони застосовують проти мирних людей", – підсумувала вона.

На початку весни Дмитро Менделєєв писав про використання ворогом у виробництві зброї чипів і елементної бази масового виробництва західних компаній та азійських країн, які отримуються за допомогою різних схем. Це вимагає кардинального перегляду підходів до санкцій, і Україна мала стати лідером у цьому процесі. Але не стала. Чому і що потрібно зробити нашій владі, експерт пояснював у статті для ZN.UA "Як закінчити російський ракетний терор".