UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна може отримати усі 20 бортів F-16 лише до весни-літа 2025-го: у WSJ пояснили прорахунки з дедлайном

Проблема полягає у тому, що не вистачає досвідчених українських пілотів зі знанням англійської. 

Україна, ймовірно, не отримає повну ескадрилью, тобто 20 бортів, винищувачів F-16 до кінця 2024-го, припустили у The Wall Street Journal, додаючи, що таку кількість нашій державі відправлять лише до весни-літа наступного року. Причиною затримок є те, що США змінюють підготовку пілотів з досвідчених військовослужбовців на молодих курсантів. 

Це є необхідністю, оскільки, за словами американських чиновників, є дефіцит практикуючих пілотів ЗСУ зі знанням мови, яких можна було б відправити на фронт.

Тренування для захисників відбувається у трьох місцях: на базі Нацгвардії Морріс Ейр в Аризоні, на військовій авіабазі в Скрідструпі у Данії та у навчальному центрі у Фетешті в Румунії. У виданні наголошують, що для того, аби керувати ескадрильєю, потрібно підготувати 40 пілотів — по два на кожен борт. Тоді як станом на сьогодні на F-16 літають лише 11 пілотів. Втім, у США вже зменшили курс підготовки — до шести-дев'яти місяців з акцентом на протиповітряній обороні. 

Читайте також: Умєров обговорив із міністром оборони Нідерландів постачання озброєння для F-16

Нагадаємо, в ISW припустили, що ЗСУ знищили російський винищувач Су-34 за допомогою F-16. Якщо це підтвердиться, то стане першим офіційним випадком знищення пілотованого винищувача РФ за допомогою цього західного борта.