UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна може отримати членство в НАТО в обмін на частину території – директор Офісу генсека Альянсу

При цьому чиновник повторив слова свого шефа, що «Україна має вирішувати»

Директор Офісу генерального секретаря НАТО Стіан Єнссен припускає, що Україна може отримати членство в НАТО в обмін на передання частини території Росії, і що це може бути частиною закінчення війни в Україні.

«Я вважаю, що рішенням для України може бути відмова від території та отримання натомість членства в НАТО», – сказав Єнссен під час панельних дебатів 15 серпня, передає видання VG.

При цьому Єнссен нагадав слова генсека НАТО Єнса Столтенберга: «Україна має вирішувати, коли і на яких умовах вона хоче вести переговори».

Читайте також: Сповільнення контрнаступу може стати величезною політичною проблемою для підтримки України в США — CNN

Відповідаючи на запитання VG, чи вважає НАТО, що Україна повинна поступитися землею для досягнення миру з Росією та майбутнього членства в НАТО, Єнссен зазначив, що дискусія про можливий післявоєнний статус вже ведеться, і що питання про відмову від територій на користь Росії піднімали й інші.

«Я не кажу, що так має бути. Але це може бути можливим рішенням», – заявив Єнссен.

Також керівник Офісу генсека НАТО описав існуючу ситуацію на полі бою наступним чином: «Росія докладає величезних зусиль у військовому плані, але здається нереальним, що вона може захопити нові території. Зараз це більше питання про те, що Україна здатна відвоювати».

Читайте також: Якщо українці хочуть швидшого контрнаступу - буде більше жертв. В рази — волонтер

Нагадаємо, заступник головного редактора німецького видання BILD журналіст Пауль Ронцгаймер заявив, комюніке саміту НАТО у Вільнюсі було плювком в очі ЗСУ та намаганням приховати те, що Захід досі боїться ескалації відносин з РФ – тому не називає Україні конкретні терміни вступу.

Раніше, міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що не сумнівається у тому, що Україна приєднається до НАТО після завершення війни.