UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна ідентифікувала понад 16 тисяч дітей, яких викрала Росія

Повернути вдалося 307 дітей.

Наразі Україна вже ідентифікувала 16 226 дітей, яких викрали російські загарбники з тимчасово окупованих територій. Про це заявила радниця-уповноважена президента з прав дитини Дар’я Герасимчук під час зустрічі з представниками української громади у Нью-Йорку, повідомляє «Укрінформ».

За її словами, реальна кількість примусово вивезених у Росію дітей сягає сотень тисяч. Повернути в Україну вдалося 307 дітей.

З початку війни загарбники вбили 461 дитину в Україні, поранили — понад 920.

«За час війни я зненавиділа ранки, бо й саме вранці отримую дані про загиблих і поранених дітей», – сказала Герасимчук, додавши, що даних з тимчасово окупованих територій немає, однак в міру деокупації відкриваються нові масові поховання.

Загалом, за її словами, в Україні так чи інакше постраждали всі понад 7,5 млн дітей, які проживали в країні на початок повномасштабного вторгнення Росії.

Читайте також: Федоров розповів, як росіяни намагаються завербувати дітей на окупованій частині Запоріжжя до «русского мира»

Раніше повідомлялося, що Федеральний уряд Росії керує постійно діючою мережею таборів та інших закладів, які сприяють «політичному перевихованню» та усиновленню дітей з України.

З початку повномасштабного вторгнення Лабораторія гуманітарних досліджень Єльської школи громадського здоров’я (HRL) виявила в Росії та окупованому Криму десятки таборів і об’єктів, в яких утримуються щонайменше шість тисяч дітей з України.