UA / RU
Підтримати ZN.ua

У The Times пояснили, чому Британія не може ухвалити рішення про далекобійність ЗСУ в обхід США

У Лондоні вважають, що Вашингтон дасть "зелене світло" під час Генеральної асамблеї ООН у Нью-Йорку. 

П'ять колишніх міністрів оборони та експрем'єр-міністр закликали чинного прем'єра Великої Британії Кіра Стармера діяти в односторонньому порядку та дозволити ЗСУ здійснювати далекобійні удари по Росії за допомогою ракет Storm Shadow, адже затримки з цим питанням додаватимуть російському диктатору Владіміру Путіну сміливості. Тим часом The Times наголошує, що Королівство не ухвалить цього рішення без узгодження зі США, позаяк критично важливою в цьому випадку вважається наявність на ракетах американських систем наведення

І хоча в адміністрації чинного американського президента Джо Байдена щодо цього питання є розколи, у Лондоні вважають, що Штати дадуть ЗСУ "зелене світло" під час Генеральної асамблеї ООН у Нью-Йорку. 

"Важливо, щоб як союзники, які підтримують Україну, ми мали спільну стратегію для перемоги в майбутньому. Тепер ми обговорюємо це зі Сполученими Штатами та іншими ключовими союзниками, — наголосив міністр закордонних справ Британії Девід Леммі. — Ми прямуємо на Генеральну асамблею ООН, де всі зустрінемося із Зеленським менш ніж за 12 днів".

Читайте також: "Пускає пил в очі": МЗС Британії не вірить у погрози Путіна

Нагадаємо, за даними The Times, США дозволять ЗСУ далекобійні удари по території Росії, але лише за допомогою британських ракет Storm Shadow і французьких Scalp, адже у Лондоні та Парижі підтримують такий крок. Проте на застосування американських ATACMS заборона збережеться, оскільки у Вашингтоні все ще бояться ескалації. Це питання американський лідер Джо Байден та британський прем'єр Кір Стармер повинні були обговорити під час зустрічі в Нью-Йорку, але офіційно остаточного рішення досі немає.

Про те, чому союзники не дозволяють Україні бити по Росії далекобійною зброєю та коли США все ж таки ухвалять необхідне для Києва рішення, розповідає Володимир Кравченко у статті "Далекобійні ракети. Шість причин, через які США не дають Україні бити вглиб Росії".