UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Sky News поспілкувалися з росіянами про далекобійну перспективу ЗСУ і Курську область: "Де ми будемо? На цвинтарі"

Попри те, що війна змусила деяких громадян РФ тікати зі своїх будинків, вони все одно підтримують так звану "СВО". 

Жителі прикордонних районів Росії налякані перспективою того, що ЗСУ можуть дозволити застосовувати західну далекобійну зброю по території їх країни, повідомляє Sky News. Якщо США дозволять захисникам використовувати для цього ATACMS, в зоні їх ураження вперше за 80 років опиниться місто Орел. Востаннє війна була там ще у 1941-му. 

"Я хвилююся, звичайно, хвилююся. Але я сподіваюся, що вони до нас не дійдуть. Я дуже на це сподіваюся", — сказала місцева жителька Ольга. 

За словами журналістів, не усі громадяни РФ хотіли з ними спілкуватися. Дехто стверджував, що Британія — ворог для РФ. 

"Захід зараз дасть дозвіл, і ракета влучить туди, де ми стоїмо. А де ми будемо? На цвинтарі", — впевнений один з них.

А дехто все ще сподівається, що російська армія захистить їх від далекобійних ударів ЗСУ. 

У матеріалі сказано, що у місті Орел сьогодні триває звичайне життя. Про війну там нагадують плакати з закликом до мобілізації, укриття на випадок повітряних тривог та місця для прийому біженців з Курської області. Останні два пункти — приклад того, що не все йде за планом диктатора Владіміра Путіна. 

"На війні бувають помилки. Але я вірю, що все вийде і все буде добре... Якби вони не почали "СВО", Україна просто напала б на Росію", — вважає Анна, яка втекла з прикордонного населеного пункту Рильськ.

Тим часом 85-річна Людміла, яка тікала з міста Суджа, все одно впевнена, що РФ переможе у війні. 

"Ми завжди перемагали. Ми так довго воювали з французами, давно воювали з німцями і перемогли, монголів і татар. Російський народ завжди перемагав, тому що він такий мужній і добрий. Він не хоче війни", — сказала вона.

Читайте також: Міністр Леммі після першого візиту до Києва: Тут панує бліц-дух і відчутні національні зусилля. Українцям потрібно дати все перед ключовою зимою

Нагадаємо, за даними The Times, США дозволять ЗСУ далекобійні удари по території Росії, але лише за допомогою британських ракет Storm Shadow і французьких Scalp, адже у Лондоні та Парижі підтримують такий крок. Проте на застосування американських ATACMS заборона збережеться, оскільки у Вашингтоні все ще бояться ескалації. Це питання американський лідер Джо Байден та британський прем'єр Кір Стармер обговорюватимуть сьогодні у Нью-Йорку.

Про те, чому союзники не дозволяють Україні бити по Росії далекобійною зброєю та коли США все ж таки ухвалять необхідне для Києва рішення, розповідає Володимир Кравченко у статті "Далекобійні ракети. Шість причин, через які США не дають Україні бити вглиб Росії".