UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Росії полоненим "азовцям" прокурори вимагають до 24 років колонії

Прокуратура Південного окружного військового суду Росії вимагає для 24 "азовців" максимальні терміни ув'язнення

У Росії тривають судилища над полоненими воїнами «Азова». Частина з них утримується в СІЗО-5 Ростова-на-Дону. Саме для цих 24 осіб прокуратура Південного окружного військового суду Росії запитала максимальні терміни ув'язнення.

Про це повідомляє російський ресурс «Медиазона».

Читайте також: Визволяти бійців полку "Азов" з полону РФ особливо важко — ГУР

21 серпня прокурор вимагав засудити Олену Аврамову, Олену Бондарчук і Лілію Павріанідіс до 17 років позбавлення волі; Ніну Бондаренко, Наталю Гольфінер, Ірину Могитич і Владиславу Майбороду до 16 років; Артема Гребешкова, Артура Грецького, Олексія Смикова, Ярослава Ждамарова та Олександра Мероченця до 23 років; Анатолія Грицика, Олега Міжгородського, Олександра Мухіна і Микиту Тимоніна - до 22 років; Олега Жаркова - до 19,5 років; Олександра Ірха - до 21 року; Марину Текіну - до 16,5 років; Лілію Руденко - до 19 років; та Олега Тишкула - до 24 років.

Уже обміняним на російських військових Давиду Касаткіну і Дмитру Лабинському обвинувачення заочно затребувало 24 і 23 роки відповідно.

Оскільки жіночих колоній суворого режиму в Росії немає, прокуратура для полонених українок прокуратура вимагає терміни з відбуванням у колонії загального режиму, для українців - суворий режим. Перші кілька років чоловіки проведуть у в'язниці і лише потім будуть переведені в колонію суворого режиму.

Проти загиблого в СІЗО Олександра Іщенка справу закрили, тому термін йому сьогодні не запитували.

Загалом у справі проходять 24 громадянина України. Усі вони в різний час служили в «Азові» за контрактом або були вільнонайманими службовцями. Деякі брали участь в обороні Маріуполя і «Азовсталі», інші на момент російського вторгнення вже залишили службу і були затримані у себе вдома або під час «фільтрації». Двох - Давида Касаткіна і Дмитра Лабинського - вже обміняли на російських військовополонених і судять заочно.

У справі проходять дев'ять жінок, більшість із них - кухарки, які готували їжу для військовослужбовців полку «Азов».

Кримінальну справу було порушено на території так званої «ДНР» (тимчасово окупована територія Донецької області), і обвинувачених утримували в СІЗО Донецька. У вересні 2022 року справа надійшла до місцевого суду, який після кількох місяців слухань перенаправив її до Південного окружного військового суду Ростова-на-Дону.

Читайте також: США зняли заборону на постачання американської зброї для "Азову" ‒ WP

Спочатку фігурантам справи інкримінували статті «КК ДНР», а в червні 2023 року обвинувачення перекваліфікували відповідно до статей КК РФ: дії, спрямовані на насильницьке захоплення влади (стаття 278 КК), участь у діяльності терористичної організації (стаття 205.5 КК), проходження навчання з метою здійснення терористичної діяльності (стаття 205.3 КК). При цьому не береться до уваги, що полк «Азов» - діючий підрозділ ЗСУ, і "азовці" під час захоплення в полон перебували на території своєї країни, воюючи за неї.

«Меморіал» визнав фігурантів цієї справи політв'язнями.