UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Резнікова розповіли, яка країна першою може передати Україні F-16

У Нідерландів якраз є 18 бойових літаків цього типу, які не використовуються країною.

Радник міністра оборони Юрій Сак вважає, що Нідерланди можуть стави першою країною, яка відправить Україні винищувачі F-16. Про це пише Politico.

Тим часом речник нідерландського глави Міноборони заявив, що станом на сьогодні країна використовує 24 літаки даного типу. Ці борти є "придатними для оперативного розгортання" та "залишатимуться в експлуатації до 2024 року".

"Після цього вони будуть доступні для іншого призначення, наприклад, для продажу", – сказав він.

Речник також додав, що у країни є ще 18 бойовик літаків F-16, які не використовуються - вони "можуть отримати інше призначення". За його словами, спершу 12 з них планували передати одній приватній компанії, та потім це вирішили відкласти. 

Читайте також: F-16 для України: чому Києву доведеться зіткнутися з перешкодами в застосуванні винищувачів

Нагадаємо, міністр ВПС США Френк Кендалл заявив, що для поставки винищувачів F-16 в Україну знадобляться "в найкращому випадку кілька місяців". Але це ще відносно швидкий графік, оскільки на підготовку нового американського пілота на цьому літаку зазвичай йде понад два роки. Навіть курс підвищення кваліфікації для тих, хто на деякий час відмовився від керування F-16, може тривати до п’яти місяців.