UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Мінагрополітики оцінили збитки, які агросектору завдала російська агресія

Зруйновано близько 30% потенціалу сільського господарства України.

Росія знищила 30% потенціалу агросектору України

Росія знищила 30% потенціалу агросектору України

Внаслідок повномасштабного вторгнення Росії в Україну вже знищено близько 30% потенціалу вітчизняного сектору сільського господарства. Крім того, 20% сільгоспземель перебувають під окупацією РФ, повідомив державний секретар Міністерства аграрної політики та продовольства Віктор Канцурак.

Читайте також: Імпорт російського зерна означає підтримку агресора — міністр сільського господарства Чеської Республіки

"Великі площі заміновані або забруднені вибухонебезпечними предметами. Відтак, питання забезпечення фінансування та підтримки сільгоспвиробників актуальне як ніколи", - сказав він під час онлайн-воркшопу щодо фінансування малих і середніх агровиробників.

За словами Канцурака, для розв’язання цієї проблеми були створені Державний аграрний реєстр і Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві.

Як повідомила членкиня правління Фонду часткового гарантування кредитів Інесса Андрієтті, з понад дві тисячі малих фермерів більшість таки планує розширити виробництво за рахунок інвестицій.

"56% агровиробників мають намір збільшити площі, 53% - отримати кредити на купівлю землі", - сказала вона.

Нагадаємо, у 2022 році економіка України скоротилася майже на третину, а у 2023 році дещо відновилася. Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) очікує, що цього року вона зросте на 3%. Там вважають, що гарною новиною для Києва є те, що 61 мільярд доларів фінансової допомоги від США покрив розрив між державними витратами та доходами цього року, а також те, що чорноморський коридор відкритий для експорту.

Ще два роки тому хтось міг би говорити про збитковість аграрного сектору? Навряд чи. А зараз? Про відповідь на це запитання та причини, які до нього призвели, — читайте у статті Лариси Гук «Житниця Європи»: поточного року збитки вітчизняного агропромислового комплексу оцінюються в мільярдах».