UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Макрона підтримують "будь-який діалог для вирішення конфлікту" в Україні, але згідно з інтересами Києва

Єлисейський палац опублікував заяву після телефонної розмови Зеленського та Сі.

Офіс французького президента Еммануеля Макрона опублікував заяву після першої за час російського повномасштабного вторгнення телефонної розмови глави України Володимира Зеленського з лідером Китаю Сі Цзіньпіном. Єлисейський палац висловив підтримку будь-яким дискусіям для повернення миру, але з дотриманням основних інтересів Києва.

"Ми заохочуємо будь-який діалог, який сприяє вирішенню конфлікту в повній відповідності з фундаментальними інтересами України та міжнародним правом", – йдеться в заяві.

Там додали, що на цьому ж наголосив і Макрон під час свого недавнього візиту в Пекін, де провів зустріч з Сі Цзіньпіном. Тоді президент Франції просив свого китайського колегу "привести Росію до тями" або хоча б не надсилати їй зброю для війни проти України.

Лідери домовилися, що будуть разом працювати над якомога швидшим завершенням бойових дій і початком відповідних переговорів. Водночас, сам Макрон говорив"Думаю, що Китай робить те ж спостереження, що і ми: зараз відбувається воєнний етап. Українці чинять опір, і ми їм допомагаємо. Зараз не час для переговорів".

Читайте також: Bloomberg: Посол Китаю зруйнував спроби Макрона зупинити війну в Україні з допомогою Пекіна

Раніше повідомлялося, що президент Франції Еммануель Макрон прагне "компенсувати" низку невдалих дипломатичних вилазок, звернувшись до КНР з планом, який, на його думку, потенційно може призвести до переговорів України та РФ. Французький лідер, ймовірно, намагається самостійно керувати зовнішньою політикою за допомогою власних радників, а дипломатів просто ставлять перед фактом.

Візит президента Франції до Китаю, який багато хто в Європі та США назвав "катастрофою" та "провалом", завершився, але луна від нього й досі дратує слух прибічників євроатлантичної єдності. Еммануель Макрон відзначився своїми вельми контроверсійними тезами у виступах та інтерв’ю. Що стоїть за ними й кому вони вигідні, читайте в статті екс-посла України у Франції та США Олега Шамшура "Як дядько Сі намагається відірвати Європу від дядька Сема руками Макрона".