UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Конгресі США з’явилася резолюція щодо негайної передачі Україні ATACMS

Резолюцію підтримують і демократи, і республіканці

Дев’ятого червня до Палати представників, нижньої палати Конгресу США, законодавці  внесли резолюцію до адміністрації президента Джо Байдена щодо негайного надання Україні тактичних комплексів ATACMS. Резолюція є двопартійною – її підтримують республіканці та демократи, йдеться у повідомленні Комітету у закордонних справах Палати представників. 

Під резолюцією підписалися голова Комітету Майкл МакКоул, голова Підкомітету з питань Європи Том Кін-молодший, голова Підкомітету з питань Близького Сходу, Північної Африки та Центральної Азії Джо Вілсон, а також член Підкомітету з питань Європи Білл Кітінг, члени Підкомітету з питань України Тед Ліу та Джаред Голден.

«Не надаючи Україні зброю, необхідну для перемоги у цій війні, адміністрація затягує конфлікт, через що втрачаються незліченні життя українців», – заявив МакКоул. – «Успіх українського контрнаступу безпосередньо пов'язаний з військовою допомогою, яку надають США та наші союзники. Тому вкрай прикро, що адміністрація затримує мільярди доларів військового фінансування, які можна було б негайно передати Україні і, в свою чергу, допомогти її Збройним силам суттєво змінити ситуацію на полі бою».

Читайте також: Це краще, ніж ATACMS: у Defense Express розповіли, що ефективність Storm Shadow — 97%

«Тактичні ракетні комплекси можуть допомогти Україні в її критично важливому контрнаступі, і я сподіваюся, що це двопартійне послання зможе розблокувати це давно назріле політичне рішення», – заявив Том Кін-молодший.

У тексті проекту резолюції згадується про те, що Україна просила надати ATACMS ще у лютому 2022 року. Законодавці звертають увагу президента Байдена на те, що Велика Британія вже поставила Україні аналогічні засоби ураження на відстань майже 250 кілометрів – британські ракети Storm Shadow – та не зустріла з боку Росії значної реакції. Також про постачання аналогічних ракет SCALP-EG вже заявила Франція. Тому законодавці вимагають від адміністрації президента поставити комплекси ATACMS, зважаючи на те, що пускові установки для них (HIMARS або MLRS 270) активно використовуються українськими військовими. 

Читайте також: Радник Залужного: передача ATACMS – це політичне рішення, яке ще не прийняли

Нагадаємо, що американські законодавці з обох партій вже кілька місяців тиснуть на адміністрацію президента США з вимогою передати далекобійне озброєння, включно із ATACMS. Наприкінці травня Джо Байден у коментарі журналістам заявив, що питання передачі Україні далекобійних ракет ATACMS все ще розглядається.

Раніше у Росії оголосили в розшук сенатора Ліндсі Грема, який вимагає якомога швидше відправити Україні ATACMS та касетні боєприпаси для звільнення територій від російських окупантів.