UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Києві вважають, що Зеленський та Сі можуть зустрітися у жовтні — Reuters

Експерти тим часом припускають, що КНР може взяти участь у другому Саміті миру. 

Президент України Володимир Зеленський може зустрітися зі своїм китайським колегою Сі Цзіньпіном у жовтні, заявив колишній заступник міністра закордонних справ Валерій Чалий під час Сяншанського форуму у Пекіні, інформує Reuters. За його словами, дипломатичні зв'язки між Києвом та Пекіном покращилися. 

"Зараз усі ми в Україні чекаємо на якісь контакти, прямі контакти між президентом Зеленським та президентом Сі", — наголосив Чалий. 

Хоча Пекін нібито й дотримується нейтралітету у питанні війни Росії проти України, паралельно з цим він підтримує тісні стратегічні зв'язки з РФ. Також КНР не взяла участь у першому скликаному Україною Саміті миру, який відбувся у червні. Проте директор кафедри європейських досліджень Китайського інституту міжнародних досліджень Цуй Хунцзянь вважає, що Китай може взяти участь у другому засіданні. 

Читайте також: ПАР підтримала китайсько-бразильський "мирний план" для України

Нагадаємо, у травні представники Китаю та Бразилії погодили власний "мирний план" врегулювання російсько-української війни. І хоча він складається з шести пунктів, а не дванадцяти, все одно багато в чому нагадує переформульовану китайську пропозицію, представлену у лютому 2023-го. В цілому цей план — вже традиційний заклик до деескалації та утримання від "роздмухування вогню" з акцентом на важливості проведення переговорів.