UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Держдепі відповіли, чи може змінитися далекобійна політика США

Там нагадали про слова Блінкена про готовність Штатів "адаптувати і коригувати свою політику в міру потреби", якщо це матиме стратегічний сенс. 

Керівник пресслужби Держдепартаменту США Меттью Міллер наголосив, що зустріч у Нью-Йорку американського президента Джо Байдена та британського прем'єра Кіра Стармера не вплинула на політику Вашингтона щодо далекобійних ударів ЗСУ по території Росії за допомогою ракет ATACMS. Під час останнього брифінгу він наголосив, що, попри це, у Штатах продовжують обговорювати можливі способи підтримки нашої держави, аби вона перемогла у війні. 

Йдеться про надання озброєння та розвідувальних даних, зауважив він. 

"Ми завжди обговорюємо з українцями, що їм необхідно і як ми можемо надати їм підтримку якнайкраще", — додав глава пресслужби.

Міллер нагадав про заяву держсекретаря Ентоні Блінкена про готовність США "адаптувати і коригувати свою політику в міру потреби", якщо це матиме стратегічний сенс. Та спікер не відповів на питання про те, чи може далекобійна політика Штатів змінитися згодом. 

Читайте також: У The Times пояснили, чому Британія не може ухвалити рішення про далекобійність ЗСУ в обхід США

Нагадаємо, за даними The Times, США дозволять ЗСУ далекобійні удари по території Росії, але лише за допомогою британських ракет Storm Shadow і французьких Scalp, адже у Лондоні та Парижі підтримують такий крок. Проте на застосування американських ATACMS заборона збережеться, оскільки у Вашингтоні все ще бояться ескалації. Це питання американський лідер Джо Байден та британський прем'єр Кір Стармер повинні були обговорити під час зустрічі в Нью-Йорку, але офіційно остаточного рішення досі немає.

Про те, чому союзники не дозволяють Україні бити по Росії далекобійною зброєю та коли США все ж таки ухвалять необхідне для Києва рішення, розповідає Володимир Кравченко у статті "Далекобійні ракети. Шість причин, через які США не дають Україні бити вглиб Росії".