UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Британії заявили, що не відправлятимуть в Україну новий Challenger 2 для заміни вже знищеного

За даними ЗМІ, танк підірвався на міні, але екіпажу вдалося вижити. Все завдяки хорошому захисту. 

Учора у ЗМІ з'явилася інформація, що на фронті ЗСУ втратили перший британський Challenger 2. А вже сьогодні виданню Sky News це підтвердив новообраний міністр оборони Сполученого Королівства Грант Шеппс. 

У коментарі ЗМІ він припустив, що ліквідація танка могла статися у військовій зоні. Втім, Шеппс наголосив, що Британія не відправлятиме Україні новий Challenger 2, аби замінити втрачений. Тож з 14 отриманих танків у ЗСУ тепер залишається 13. 

Відео Challenger'а у вогні у соцмережах з'явилося кілька днів тому, проте ЗМІ його розтиражували лише вчора. Експерти вважають, що він міг підірватися на міні у Запорізькій області, що спричинило пожежу в задньому паливному баку. Та головне те, що завдяки хорошому захисту танка екіпажу з чотирьох українських військових вдалося вижити. 

Challenger'и за чверть століття свого існування набули статусу невразливих. З 1996-го відомо про лише одну історію, коли техніку було втрачено - у 2003 році в Іраку внаслідок "дружнього вогню". Тож знищений в Україні танк став першим, який вдалося ліквідувати внаслідок бойових дій. 

ВІДЕО МІСТИТЬ НЕНОРМАТИВНУ ЛЕКСИКУ

Читайте також: Танки Challenger 2 на полі бою в Україні: Міноборони Британії показало відео з навчань українських військових

Нагадаємо, раніше Королівський об'єднаний інститут досліджень оборони та безпеки Великої Британії констатував, що завдяки конструкції західних бронемашин вдається зберегти особовий склад ЗСУ навіть в умовах ураження техніки. Тож експерти наголошують, що дуже важливо вчасно відновлювати, ремонтувати та підтримувати захищені мобільні автопарки Сил оборони.