UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Білому домі уточнили, куди можна бити американською зброєю

Українці мають право наносити вогонь у відповідь.

Україна отримала дозвіл бити американською зброєю по території Росії не лише на межі Харківської області, а ще й Сумщини.

Про це в етері національного телемарафону повідомив директор із питань Європи у Раді національної безпеки США Майкл Карпентер.

Читайте також: Заборона Україні бити по РФ суперечить ідеї перемоги – CNN

Водночас він додав, що з огляду на безпекові питання не розкриватиме подробиці умов, згідно яких українські військові можуть знищувати військові цілі на території РФ.

У відповідь на уточнювальне питання про те, чи дозвіл діє лише на території поблизу Харківщини, посадовець сказав, що "це стосується всього регіону на півночі у Харківській та Сумській областях, звідки росіяни обстрілюють Україну".

Читайте також: Деякі країни НАТО ніколи не обмежували Україну щодо використання їхньої зброї, навіть по території РФ – Столтенберг

"До цього російські війська мали змогу відносно безпечно атакувати звідти, проте зараз ЗСУ матимуть можливість використовувати американську зброю для нанесення вогню у відповідь", ‒ зауважив Карпентер.

Представник Білого дому зауважив, що Україна "досить ефективно зупинила цей наступ Росії". Він додав, що на харківському напрямку стався "провал РФ" через велику кількість втрат і там росіяни не досягли своїх цілей.

Раніше Карпентер підтвердив заборону США на удари по Росії далекобійними ракетами ATACMS.

Читайте також: РФ може залучити строковиків для наступу через великі втрати на Харківщині ‒ "АТЕШ"

Нагадаємо, низка країн дозволили використовувати їхню зброю на території РФ. Зокрема йдеться про Канаду, Францію, Велику Британію, Польщу, Литву, Латвію, Естонію, Нідерланди, Швецію, Чехію та Фінляндію. Окрім того, у Данії також заявили, що українці зможуть використовувати їхні F-16 для ударів по цілях у Росії.