UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Цього не було»: Росія почала захищатися у Гаазі за позовом України щодо МН17

Адвокати РФ відкидають версію збиття літака, яку визнав суд Нідерландів та виніс вироки

Представники Російської Федерації у Міжнародному суді ООН почали заперечувати версію про збиття літака рейсу МН17 Малайзійських авіаліній з російського комплексу «Бук» на слуханнях за позовом України щодо порушення Росією антитерористичної конвенції ООН, передає Reuters.

Україна звинувачує Росію у суді ООН у порушенні Конвенції ООН щодо боротьби з фінансування тероризму шляхом оснащення і фінансування Москвою проросійських сил, в тому числі бойовиків, які збили літак рейсу MH17, вбивши всіх 298 пасажирів і членів екіпажу в липні 2014 року.

Читайте також: ГУР: Гаага для Путіна неминуча. У цьому випадку навіть краще, щоб він був живий

У Міжнародному суді ООН представники України повторили висновки суду Нідерландів, який у листопаді 2022 року встановив, що Росія мала «загальний контроль» над сепаратистськими силами і поставила ракетний комплекс «Бук», який був використаний для збиття пасажирського літака.

Адвокат Росії Майкл Свейнстон відкинув цю визнану судом версію, назвавши її «фікцією».

«Цього не було, ніякий «Бук» не прибував з Росії», – заявив Свейнстон суду 14 червня, в останній день слухань.

Читайте також: У Києві встановили фотозону з Путіним в Гаазі

У своєму позові в Міжнародний суд ООН Україна також стверджує, що Росія порушила Конвенцію ООН про ліквідацію всіх форм расової дискримінації, намагаючись знищити культуру етнічних татар і українців у Криму, який Росія окупувала у 2014 році.

У своєму остаточному поданні в понеділок Україна попросила Міжнародний суд ООН визнати Москву винною в порушенні своїх договірних зобов'язань і зобов'язати її виплатити репарації. Очікується, що Міжнародний суд ООН винесе рішення у цій справі до кінця 2023 року.

Читайте також: Гаазький суд дозволив Литві приєднатися до України у справі проти Російської Федерації

Нагадаємо, що у січні 2023 року Велика палата Європейського суду з прав людини визнала, що Росія несе відповідальність за порушення прав людини на окупованих територіях Донбасу України, які вона взяла під контроль у 2014 році. 

У листопаді 2022 року було винесено вирок у кримінальному розслідуванні щодо рейсу МН17. Суд Нідерландів визнав, що літак MH17 Малайзійських авіаліній був збитий у небі над Донбасом ракетою із російського ЗРК «Бук», запущеною з боку Першотравневого, яке на той час контролювали підзвітні Росії сепаратисти. Винними у катастрофі суд визнав співробітників ГРУ РФ Ігоря Гіркіна (Стрєлкова), Сєргєя Дубинського та українського колаборанта Леоніда Харченка. Усіх трьох заочно засудили до довічного ув'язнення. Ще одного обвинуваченого, Олєга Пулатова, суд виправдав.