UA / RU
Підтримати ZN.ua

Три види зброї, які змінили хід війни України з Росією – CNN

Ключовими для оборони України свого часу стали Javelin, HIMARS, Bayraktar TB2.

Коли рік тому президент Росії Владімір Путін відправив свої війська в Україну, більшість спостерігачів очікували швидкої перемоги окупантів. Ці ранні прогнози російського успіху не справдилися й експерти посилаються на низку факторів, серед яких вищий бойовий дух і краща військова тактика української сторони, а також – що дуже важливо – постачання західних озброєнь.

Хоча нещодавні заголовки багато говорили про те, що західні бойові танки або системи протиповітряної оборони Patriot можуть вплинути на результат війни, ці системи ще не були використані в бойових діях в Україні. Але є інша зброя, яка вже допомогла змінити хід війни, про це йдеться у тексті CNN. Ось три ключові з них, які українці використовували з руйнівним ефектом.

Javelin

На самому початку війни бійці з обох сторін очікували, що російські бронетанкові колони почнуть входити в столицю України Київ протягом декількох днів. Українці потребували чогось, що могло б притупити цю атаку, і став Javelin, керована протитанкова ракета, що стріляється з плеча і може бути розгорнута однією людиною.

Частково її привабливість полягає в простоті використання, пояснює виробник Lockheed Martin, який розробив ракету спільно з компанією Raytheon: "Щоб відкрити вогонь, навідник наводить курсор на обрану ціль. Потім командна пускова установка Javelin надсилає ракетам сигнал блокування перед пуском".

Читайте також: Виробник Javelin може вдвічі збільшити обсяги випуску ракет через високий попит — Reuters

Javelin – це зброя типу "вистрілив і забув". Як тільки оператор робить постріл, він може бігти в укриття, поки ракета летить до цілі.

Це було особливо важливо в перші дні війни, оскільки росіяни, як правило, трималися в колонах, намагаючись увійти в міські райони. Оператор Javelin може вести вогонь з будівлі або з-за дерева і зникнути до того, як росіяни зможуть відкрити вогонь у відповідь.

Javelin також добре підходить для ураження слабкого місця російських танків – їхніх горизонтальних поверхонь, оскільки його траєкторія після запуску вигинається вгору, а потім падає на ціль зверху, як стверджують в Lockheed Martin.

Це можна було побачити на фотографіях російських танків на початку війни з підірваними баштами. Часто саме Javelin завдавав шкоди.

Дійсно, вплив "Джавелінів" був настільки великим, що через два з половиною місяці війни президент США Джо Байден відвідав завод в Алабамі, де їх виробляють, щоб похвалити робітників за їхню допомогу в захисті України.

"Ви робите гігантську різницю для цих бідних синів зброї, які перебувають під таким величезним, величезним тиском і вогневою потужністю", – сказав тоді Байден.

Читайте також: Javelin, Stinger, NLAW: що Захід передав Україні на початковому етапі війни

У "Джавелінів" була ще одна перевага, особливо актуальна на початку війни: вони були політично прийнятними.

"Їх низька вартість і оборонне призначення роблять їх політично більш прийнятними для інших країн, – написав Майкл Армстронг, доцент Університету Брока в Онтаріо, в статті для "The Conversation". – І навпаки, уряди розходяться в думках щодо надання більш дорогих наступальних озброєнь, таких як військові літаки".

HIMARS

Повна назва HIMARS – Високомобільна артилерійська ракетна система M142. За даними армії США, це "перевірена в боях, всепогодна, цілодобова, смертоносна і швидко реагуюча, колісна система високоточної ударної зброї з повним спектром дії".

Це дуже складно, але якщо говорити простіше, то HIMARS – це 5-тонна вантажівка з капсулою, яка може запускати шість ракет майже одночасно, відправляючи їхні вибухові боєголовки далеко за лінію фронту, а потім швидко змінювати позиції, щоб уникнути контрудару.

Читайте також: Україна вразила системами HIMARS понад 400 російських цілей – генерал Міллі

"Якщо Javelin був культовою зброєю на ранніх етапах війни, то HIMARS є культовою зброєю на пізніх етапах", – написав у січні Марк Кансіан, старший радник Програми міжнародної безпеки Центру стратегічних і міжнародних досліджень.

HIMARS стріляє боєприпасами, які називаються керованими реактивними системами залпового вогню (GMLRS) і мають дальність стрільби від 70 до 80 кілометрів. А їхні системи наведення GPS роблять їх надзвичайно точними – в межах приблизно 10 метрів від наміченої цілі.

У липні минулого року російський репортер Роман Сапенков розповів, що був свідком удару HIMARS по російській базі в аеропорту Херсона на території, яку на той час окупували московські війська.

"Мене вразило те, що весь пакет, п'ять чи шість ракет, приземлився практично на копійку", – написав він.

HIMARS мав два ключові наслідки, пише Ягіль Хенкін, професор Командно-штабного коледжу Армії оборони Ізраїлю, для Університетської преси Корпусу морської піхоти США. 

"Удари змусили росіян перемістити свої склади боєприпасів далі в тил, тим самим зменшивши наявну вогневу міць російської артилерії поблизу лінії фронту і ускладнивши логістичну підтримку", – пише Хенкін.

За його словами, використання ракет дальнього радіусу дії для ураження таких цілей, як мости, підірвало російські зусилля з постачання.

Читайте також: GLSDB. В чому особливість ракет, які США передають Україні?

Система HIMARS вироблена і запатентована в США компанією Lockheed Martin.

Bayraktar TB2

Цей турецький безпілотник став одним з найвідоміших у світі безпілотних літальних апаратів (БПЛА) завдяки його використанню у війні в Україні. Він відносно дешевий, зроблений з готових деталей, має смертоносну зброю і записує свої атаки на відео.

Ці відео показують, як він знищує російську бронетехніку, артилерію та лінії постачання ракетами, ракетами з лазерним наведенням та "розумними" бомбами, які він має на озброєнні.

"Вірусні відео з TB2 є чудовим прикладом сучасної війни в епоху TikTok", – написав на сайті Атлантичної ради Аарон Стайн, старший науковий співробітник Інституту досліджень зовнішньої політики.

Bayraktar TB2 не був "чарівною зброєю", але він був "достатньо хорошим", написав він.

Читайте також: Фонд «Повернись живим» придбав для ЗСУ Bayraktar TB2 за більш ніж $16,5 млн
 

Він назвав його слабкими сторонами недостатню швидкість і вразливість до засобів протиповітряної оборони. Статистика боїв, здається, підтверджує це. Сімнадцять з 40-50 ТБ2, які отримала Україна, були знищені в бою, згідно з даними розвідувального сайту з відкритим кодом Oryx.

Але Стайн каже, що кількість втрат перекривається низькою вартістю безпілотника, а це означає, що їх можна відносно легко замінити.

Дійсно, план створення конвеєра з виробництва безпілотників в Україні розроблявся ще до війни. А використання безпілотників потенційно врятувало життя українських пілотів, які в іншому випадку не змогли б виконати місії.

Останні повідомлення з України вказують на те, що TB2 може відігравати меншу роль, оскільки російські війська з'ясовують, як з ним боротися, але його шанувальники кажуть, що він приносив користь тоді, коли становище України було найбільш нестабільним.

"Відеозаписи вбивств російських військових чудово підіймали бойовий дух,сказав Семюел Бендетт, ад'юнкт-старший науковий співробітник Центру військово-морських досліджень (CNAS), в інтерв'ю CNN на початку війни. – Це перемога у сфері зв'язків з громадськістю".

Про ТБ2 навіть зняли музичний кліп. Ось якого статусу він набув серед українців.