UA / RU
Підтримати ZN.ua

Сурков розповів, у чому унікальність Школи тактичної медицини

Експерт наголосив, що в нашій країні не вистачає інструкторів.

Медичний директор курсів із тактичної медицини Всеукраїнської ради реанімації та екстреної медичної допомоги Денис Сурков в інтерв'ю Лесі Литвинової для ZN.UA розповів про діяльність та особливості Школи тактичної медицини.

"Ми єдині викладаємо всі рівні, включно з інструкторським курсом. Два з половиною роки це була така собі гра «ти знаєш, що я знаю, що ти знаєш». Бо формально нас не існувало. В нас був підписаний меморандум про співпрацю зі 184 начальними центрами, на підставі якого ми викладали. Умовно волонтерська історія, хоча водночас ми були сертифікованим центром на міжнародному рівні з понад 45 тисячами тих, кого навчили", - наголосив Сурков.

Читайте також: Експерт пояснив, як протокол надання допомоги пораненим в бойових умовах адаптується до умов війни в Україні

За його словами, цей навчальний центр, який нещодавно отримав офіційний статус, є єдиним, де навчають інструкторів. Під час останньої наради в Генеральному штабі порушувалось це питання — скільки інструкторів різного рівня має бути для якісного навчання.

"Інструкторів, які б уніфіковано викладали [blink title="CLS" headinfo="Combat Lifesaver"]Проміжний рівень підготовки, який було створено для того, щоб військові могли частково замінити бойового медика чи санітара до того, як пораненому зможуть надати кваліфіковану медичну допомогу[/blink], майже немає. З курсу бойових медиків є фахова підготовка, яку здійснює 205 навчальний центр, і є курсова підготовка, якої, крім нас, особливо ніхто не проводить", - каже він.

Читайте також: Міноборони затвердило обсяги домедичної допомоги під час бойових дій: що це нам дає?

У Школі тактичної медицини нині є 21-денна програма підготовки інструкторів базового рівня. Її прослухали вже понад 200 людей. 

Сурков вказує, що зараз потрібно створити програму підготовки для інструкторів рівнів CLS, [blink title="СМС." headinfo="Combat Medic/Corpsman"]Рівень підготовки бойових медиків, під час якого навчають першої допомоги сукупно з медичними знаннями та навичками дії під вогнем, а також проведення евакуації та допомоги до і під час тактичної евакуації з поля бою.[/blink]

"Ми маємо компетенції готувати всі рівні. Просто для цього треба мати ресурси. Треба рахувати, кого й скільки треба. Та це майже неможливо зробити, поки не затверджено погодинні програми", - зазначив медичний директор.

Сурков пояснив, що в їхній Школі тактичної медицини після проходження інструкторського курсу обов’язковим є стажування (залежно від рівня — від двох до восьми стажувань). Після його проходження на людину пишуть характеристику та подають на рівень інструктора.

Читайте також: Франція створює «коаліцію охочих», які відправлять військових інструкторів до України

"Для себе ми умовно вивели формулу: підготовка рівня інструктора [blink title="АSM" headinfo="All Service Members"]Базовий рівень тактичної допомоги, призначений для всіх військових.[/blink] — 21 день, рівень CLS (якщо потенційно здатний) — не менш як три місяці постійної роботи, а рівень CMC — від шести до дев’яти місяців", - розповідає експерт.

Нині школа тактичної медицини займатиметься курсовою підготовкою. Однак там планують розпочати  фахову підготовку рівня бойового медика й видавати військово-облікову спеціальність, а також зосередитися на системній підготовці інструкторів. 

Сурков наголошує, що нині ніхто не може сказати, скільки необхідно інструктурів. У лавах української армії не вистачає військових, які могли б закрити потребу в інструкторському складі.

Медичний директор повідомив, що демобілізовані за станом здоров’я  військові могли б бути резервом для інструкторського складу, але їх не можуть взяти, оскільки  виділяють посади тільки під військовослужбовців.

Сурков також розповів, що порушив питання під час наради в Генштабі щодо того, щоб жінок із медичною освітою, які мають дітей до 14-річного віку і працюють у навчальному центрі на волонтерських засадах, офіційно залучати як інструкторів.

"Юридична можливість є, але військова частина не має графи на такі видатки. Все, глухий кут. Є кошмарний дефіцит інструкторів, є люди, яких можна було б залучати як інструкторів, але я не можу цього зробити. Зараз ми запускаємо обсяги, програми. А хто виконуватиме? На посади інструкторів призначатимуть за принципом «ти, ти і ти» й формально відзвітуються, що все робиться. Але можете собі уявити, якою буде якість", - додав він.